2024. augusztus 17., szombat

Leállt a munka az építkezésen

100 millió dináros a tartozás, a folytatáshoz sincs pénz, ezért szünetel a munka a szabadkai Népszínház építkezésén

100 millió dinárral tartozik az elvégzett munkáért a Tartományi Nagyberuházási Alap a kivitelezőnek és a tervezőnek, s mivel a munkálatok folytatásához sincs pénz, a szabadkai Népszínház építkezésén leállt a munka – tudtuk meg Kasza Józseftől, a Népszínház igazgatóbizottságának elnökétől.

Néhány napja már nincsenek munkások a Népszínház építkezésén. Diósi Árpád felvétele

– A tartozás az elvégzett munkákra vonatkozik, a új munkálatokhoz pedig új szerződés kell, de ez nem készült el, mert a tendert nem lehet addig kiírni, amíg nincs a pénz biztosítva. A munkálatok akkor folytatódnának, ha lenne rá pénz, és mivel időközben változtak az árak is, a tervezett összeget is át kell értékelni, ezt követően lehet megmondani majd a beruházás teljes értékét. Ez azért is fontos, mert lényegesen nem, de valamennyit módosult a terv: a kísérőhelyiségeknek, például kávézóknak, kiállítótermeknek, tehát olyan helyiségeknek, amelyek kommercializálhatók, minél több hely jusson, minél több ilyen helyiség legyen, hogy a bérleti díjból lehessen fedezni az épület fenntartási költségeit. Ám lényegesen nem változott a terv, továbbra is ott a három színpad. Most várunk, és veszítjük az időt, hiszen az építési időszak éppen most van. Azért voltam Predrag Marković kulturális és tájékoztatási miniszternél, hogy pénzt kérjek, és felhívjam a figyelmét, hogy a jövő évi költségvetésben legyen előirányozva összeg az építkezésre. Annyi történt, hogy a köztársaság adott pénzt a szakmai felügyeletre, tehát olyan szakemberekre, akik nélkül nem folyhat a munka. Ezek a szakemberek az építkezésen minőség-ellenőrzést tartanak, felügyelik, hogy betartják-e a tervet stb. Amikor folytatódik az építkezés, legalább erre már meglesz a pénz. Ennek az összegnek a kifizetését nem akarta vállalni sem a tartomány, sem a város – mondta el Kasza, aki nehezményezte, hogy egyesek, akik annak idején elfogadták a tervet, most úgy nyilatkoznak, hogy mégsem kellett volna belefogni az építkezésbe.

A Népszínház elérte a magassági küszöböt, az épület tehát nem lesz magasabb, most kellene, hogy következzen az épület befedése és a nyílászárók beépítése.