2024. augusztus 17., szombat

Hová kerül Kosztolányi?

Szabadka város szoborállítási bizottsága Kosztolányi mellszobrának áthelyezését javasolja, de az Aracs és az MNT ezt nem fogadja el
Kosztolányi mellszobraKosztolányi Dezső egész alakos szobrának felállításáról még 2009-ben gondolkodtak, amikor az író születésének 125. évfordulójára készültek. Az elképzelés megvalósításáért, hogy Kosztolányi egész alakos szobrot kapjon Szabadkán a Svetozar Marković Gimnáziumnál levő körforgalomnál, a néhány autónak helyet biztosító parkoló helyén, most ismét lépéseket tettek, közadakozás indult, építési engedélyért folyamodnak, szobrászművészt kerestek fel...

Az Aracs Társadalmi Szervezet kezdeményezését a Magyar Nemzeti Tanács is támogatja. Dr. Pfeiffer Márta, az Aracs Társadalmi Szervezet új alelnöke megkereste Lovas Ildikót, az MNT kulturális ügyekkel megbízott tanácsosát és rögtön meg is beszélték, hogy az MNT az ügy mellé áll, ennek a történetnek a hordozója lesz.

Közösen keresnek pályázati lehetőségeket és közadakozást is meghirdettek. A szobor felállítása ugyanis összesen 3 millió dinárba kerül, és – ahogyan azt Sepsey Csabától, Szabadka város szoborállítási bizottsága elnökétől megtudtuk – a városnak az idei költségvetésében nincs előirányozva pénz szoborállításra. Sepsey ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a szoborállítást kezdeményezők kérjék, hogy a jövő évi költségvetésben irányozzanak elő pénzt.

Az Almási-szobor maradjon a helyén!

A szoborállítási bizottsághoz az Aracs Társadalmi Szervezet tavaly októberben nyújtott be szoborállítási kérelmet, s ezt a bizottság egyöntetűen jóvá is hagyta. A bizottság egyet értett azzal, hogy helye van a városban egy egész alakos Kosztolányi-szobornak, viszont azt javasolták, hogy az egész alakos szobor kerüljön a már meglévő mellszobor helyére, az Almási Gábor készítette mellszobor pedig, ami a Svetozar Marković Gimnázium melletti parkban található, kerüljön máshová, például a Kosztolányi Dezső Gimnáziumhoz, mert egyrészt ott is méltó helyen lehetne, másrészt sehol a világban nincs olyan gyakorlat, hogy egy személynek ilyen közelségben két szobra vagy emléktáblája legyen. Ezt a javaslatot azonban a szobrot állítani szándékozók nem fogadják el, kitartanak eredeti elképzelésük mellett. Az Aracs Társadalmi Szervezet a szoborállítási bizottságnak benyújtott kérelembe is belefoglalta azt, hogy Kosztolányi már meglévő mellszobra a helyén maradjon. Dr. Pfeiffer Márta hangsúlyozta: Az Almási Gábor készítette mellszobornak ott a helye, ahol van, s ha nincs is ilyen gyakorlat, majd ők elkezdik, hiszen semmilyen törvény, szabály nem tiltja, hogy egy személynek két szobra is legyen akár egymáshoz közel is. Másrészt az Almási-mellszobor áthelyezése is procedúra és költséges is, az Aracs Társadalmi Szervezet pedig ennek költségeit nem szeretné és nem is tudja vállalni, már csak azért sem, mert a szervezet elképzelése nem szoboráthelyezés, hanem szoborállítás.

Hogy miért is pont a Svetozar Marković Gimnázium közelében, a néhány autónak helyet biztosító parkoló helyén, a körforgalomnál akarják elhelyezni Kosztolányi egész alakos szobrát, arról Lovas Ildikó elmondta:

– Sok lehetőség van, hogy hova lehetne tenni a szobrot, de mindig oda jutottunk, hogy a gimnázium előtti tér, a körforgalom a legmegfelelőbb hely. Miért? Az, amit Kosztolányi szabadkai gimnazistaként magába szívott, meghatározta egész életét, művészetét. Ünnepelnünk kell Kosztolányit. Ezt sokféleképpen tehetjük. Tehetjük egy egész alakos szobor felállításával is, amelyet kétség kívül megérdemel. A szobor arra hívja fel a figyelmet, hogy mit jelent törekedni, elindulni, gimnáziumba iratkozni. Meg kell adni a lehetőséget a szobornak, és meg fogja találni a helyét azon a téren. Az Almási szobornak pedig a helyén kell maradnia.

Nem praktikus

A szoborállításhoz is kell építési engedély, ennek megszerzéséhez pedig három szerv pozitív döntése szükséges: a város szoborállítási bizottsága dönt arról, hogy egyáltalán lehet-e szobrot állítani annak a bizonyos személynek, ezután a Szabadka Város Városrendezési Intézete Közvállalat infrastrukturális és infrastrukturális kérdésekben dönt, és ha a védett városmagban akarják a szobrot felállítani, akkor ehhez a Községközi Műemlékvédelmi Intézet engedélyére is szükség van. Dr. Pfeiffer Márta elmondta, hogy az engedélyek megszerzése folyamatban van, de egyelőre még csak a szoborállítási bizottságtól szerezték meg a beleegyezést.

Mivel a Községközi Műemlékvédelmi Intézethez még nem érkezett meg a kérelem, Vass Géza, az intézet igazgatója személyes véleményként fogalmazta meg gondolatait az egész alakos Kosztolányi-szobor tervezett helye kapcsán:

– Műemlékvédelmi szempontból nincs akadálya, hogy a körforgalomba kerüljön a szobor, tehát ilyen szempontból oda kerülhet, de egyáltalán nem praktikus, nem vagyok híve, hogy a körforgalomban legyen. Szerintem egy szobornak kell, hogy legyen funkciója, ne csak vizuális dolog legyen. Lehessen megközelíteni, ez pedig ott igen nehézkes lenne. Hogy lehet csoportot vezetni oda, előadást, ünnepélyes koszorúzást, esetleg tanórát tartani vagy csak leülni oda, elidőzni ott egy kicsit, ha közben ott rohangálnak az autók? Én a szobrokat nem ilyen helyen képzelem el, hanem mondjuk egy ligetben, ahol kicsit kisebb a forgalom, ahol 50 ember is kényelmesen körbe tudja állni, s tisztán hallható a beszéd.

Bronzba öntve

Arról tehát, hogy végül is hova kerül majd a szobor, teljesül-e a szobrot állítani kívánók elképzelése – miszerint az Almási-mellszobor is a helyén marad, az egész alakos szobor pedig a körforgalomba kerül – még nem született döntés. Azt azonban, hogy milyen is lesz a szobor, már tudjuk: bronzból készíti el Dudás Sándor topolyai származású szobrászművész a sálját elegánsan hátravető Kosztolányit.

A szobor makettje már el is készült, de a kiöntése csak akkor kezdődik el, ha meglesz az építési engedély és összegyűlik a szükséges összeg. Ez utóbbiban bárki segíthet az alábbi folyószámlaszámra befizetett összeggel:

Aik Bank: 105-90057-03.