2024. augusztus 17., szombat

Zajlik az egyetemi, főiskolai jelentkezés

A szabadkai Műszaki Szakfőiskolának hétfő óta több mint száz jelentkezője akadt – A Tanítóképzőben szerdán 26-an pályáztak
(Dávid Csilla)

Bár egyes főiskolákon, egyetemeken a hétfő óta lehet jelentkezni, a legtöbb felsőoktatási intézményben szerdán volt a jelentkezés első napja. Az újvidéki Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéken 25 hallgató számára van hely, közülük 20-an állami költségen tanulhatnak. Szerettük volna megtudni, hogy szerdán, az első napon hányan jelentkeztek, de információkat majd csak a jelentkezési idő végén, azaz pénteken kaphatunk. A Tanszéken a felvételi vizsga június 29-én lesz.

A szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon az első napon összesen 26-an jelentkeztek: 24-en a tanítóképző szakra, 2-en pedig az óvodapedagógus szakirányra. A jelentkezési időszak itt is 24-éig tart, a képességvizsga zeneművészetből, beszédkészségből és testnevelésből 27-én, a felvételi vizsga magyar nyelv és irodalomból, valamint általános műveltségből és tájékozottságból 29-én lesz. Az előzetes ranglistát július 1-jén, a véglegest július 6-án teszik közzé, a beiratkozás pedig július 7-én és 8-án lesz. Az MTTK-n egyébként 55 szabad hely van, 35 hallgató számára a térítésmentes, 20 számára pedig az önköltséges kategóriában (tanítóképző szakon: 20+15; óvodapedagógus szakon: 15+5).

A szabadkai Műszaki Szakfőiskolán már a hét elején, azaz 20-án is be lehetett adni a jelentkezéshez szükséges papírokat. Mint megtudtuk, tegnapig már mintegy 150-en éltek ezzel a lehetőséggel. Pataki Éva igazgatónő elmondta: sokan érdeklődtek a műszaki kommunikációs menedzsmentről. Ez a szakirány azonban most még nem nyílhatott meg, az erre vonatkozó program ugyanis a főiskola a nyolcadik akkreditációs körben szerepel, jelenleg viszont a hetedik akkreditációs kör zajlik. A felvételi vizsga június 28-án és 29-én lesz, az eredmények már aznap megtudhatók, az iratkozás pedig július 4-étől zajlik. Az intézményben 340 elsőéves számára van hely, 223 állami költségen, 117 pedig saját költségén tanulhat. A szakirányokat figyelembe véve a szabad helyek aránya a következő:

termékfejlesztés és mechatronika: 31 a költségvetés terhén, 39 önköltségen; termotechnika és ökológia: 30+30; elektronika és telekommunikáció: 45+15; automatika és energetika: 46+14; számítástechnika: 36+14; internet és elektronikus ügyvitel: 35+15.