2024. augusztus 17., szombat

96 film a palicsi filmfesztiválon

Magyar alkotás is szerepel a palicsi filmfesztivál versenyprogramjában – Lifka-monográfia csak szerbül és angolul

Július 16-a és 22-e között több mint 90 filmet láthatunk 10 kategóriában, 5 helyszínen a palicsi 18. Európai Filmek Nemzetközi Fesztiválján. A versenyprogramban – amely belépődíjas vetítések sorából áll, és a palicsi Szabadtéri Színpadon lesznek láthatók az alkotások 200 dinárért – 14 film szerepel, köztük két hazai alkotás és egy magyar film is. Ez utóbbi Miklauzic Bence A zöld sárkány gyermekei című műve. Nem marad el a Párhuzamok és ütközések ciklus, az Eco-dox , vagyis a gyermekfilmek ciklusa, sőt az Lifka-díjazottak programja, az Underground Spirit sem, és az idén is láthatjuk a fiatal európai alkotók filmjeit. Ahogyan beülhetünk új magyar filmeket és új lengyel filmeket is megnézni a szabadkai Szabadegyetem amfiteátrumába. Mivel a palicsi Női strand felújítása a fesztiválig nem fejeződik be, így új vetítési helyszínt kerestek a szervezők: a Vigadóban vetítik a fiatal európai alkotók filmjeit és az Underground Spirit alkotásait.

A filmvetítéseken kívül négy kerekasztal-beszélgetést szerveznek, ahol többek között az Eco-dox filmjeiről lesz szó, s ezek egyikén mutatják be a Lifka Sándorról készült könyvet. Lifka és a Lifkák címmel ugyanis kétnyelvű monográfiát mutatnak be Lifka Sándorról, a kinematográfia közép-európai úttörőjéről a palicsi 18. Európai Filmek Nemzetközi Fesztiválján: a kiadvány szerb és angol nyelvű lesz. Arról, hogy miért nem készült el magyarul is, és miért nem lett esetleg három nyelvű a könyv, hiszen Lifka Sándor a magyar kinematográfiában is jelentős, Blažo Perović, a fesztivál producere elmondta: technikai okokból nem jelent meg magyar nyelven is a könyv, mivel nem volt elég pénz a magyarra fordításához, csupán egy másik nyelvre tudták lefordíttatni, és azért döntöttek az angol mellett, mert ezáltal vált európaivá, így juthat el külföldre is.

A monográfia elkészítésében 15 filmtörténész segített, s a palicsi filmfesztivál szervezőinek tájékoztatása szerint ez lesz az első olyan kiadvány, amely átfogó képet ad Lifka Sándor életútjáról és a Lifka családról, amely múlhatatlan érdemeket szerzett a mozgóképek bemutatásában, az első szabadkai mozi megalapításában.

A szervezők a tavalyi évhez képest 20 ezer euróval több pénzhez jutottak az idén, így összesen 300 ezer euróból gazdálkodhattak. Ahogyan hangsúlyozták, az idei fesztivál minden eddiginél nagyobb, gazdagabb és aktuálisabb lesz, és arra is figyeltek, hogy a művészi vagy a társadalmi problémákkal fogalkozó alkotásokon kívül a szórakoztató filmek is helyet kapjanak.

És még egy jó hír: nem is kell 16-áig várni azzal, hogy beüljünk a palicsi filmfesztivál egy-egy filmjére. A hivatalos fesztiválkezdést ugyanis két program is megelőzi, 6-tól 10-ig balkáni háborúval foglalkozó filmeket vetítenek, 11-től 15-ig pedig a Lifka-díjban részesültek alkotásait.