2024. augusztus 17., szombat

Lévay-verseny a jövő héten

Végéhez érkezett a nagyszabású musicalverseny szervezése – 29-én és 30-án középdöntő, július 1-jén pedig döntő Palicson

A jövő héten musicaltől lesz hangos Palics. Ekkor tartják meg ugyanis az I. Lévay Szilveszter Nemzetközi Musical Énekverseny középdöntőjét és döntőjét. A 29-ei és 30-ai középdöntőben 48, Ausztriából, Japánból, Koreából, Németországból, Magyarországról, Szlovákiából, Romániából, Svájcból és Szerbiából érkező versenyző mérettetik meg a palicsi Szabadtéri Színpadon, ugyanitt a július 1-jén zajló döntőben a középdöntő 18 legjobbja méri össze tudását. A nagyszabású énekverseny szervezője Szabadka város, a Budapesti Operettszínház, a szabadkai Népkör MMK és a szabadkai Népszínház Magyar Társulata. Az előkészületek lázában a szervezőket kértük diktafonvégre.

Kerényi Miklós Gábort, a Budapesti Operettszínház igazgatóját éppen egy próba szünetében értük el. Új darabot rendez a színházban, s emellett a musicalverseny előkészületeivel is foglalkozik.

– Azon munkálkodtunk, hogy a világban minél több helyen megszervezzük azokat az elődöntőket, amelyeken az énektudásukat mutathatták meg a versenyzők. Ez biztosította a megmérettetés nemzetközi voltát, és nagy erőkkel dolgozunk azon, hogy Szabadkán ez a rendezvény minél jobban sikerüljön. Nyilvánvaló, hogy azért zajlik a középdöntő és a döntő Szabadkán, mert ott született Lévay Szilveszter. Ez a verseny egy gyönyörű sorozat része: Komáromban rendezzük meg a Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenyt, Siófokon a Kálmán Imre Nemzetközi Karmesterversenyt, és ezentúl – a tervek szerint – háromévente Szabadkán a Lévay Szilveszter Nemzetközi Musical Énekversenyt. Jó dolog, hogy ez a Komárom–Szabadka–Siófok háromszög, benne Budapesttel, megjelenik. Hogy miként lehet hagyományt teremteni egy-egy ilyen rendezvényből? Nagyon fontos, hogy az első jól sikerüljön, kellő visszhangja legyen nemzetközileg és a város is befogadja, magáénak érezze a rendezvényt.

Amikor az igazgatót arról kérdeztük, hogy a musicalversenytől függetlenül is megmarad-e az együttműködés más téren is a többi szervezővel, igennel válaszolt, s ezt erősítette meg Bodrogi Béla, a szabadkai Népkör MMK főtitkára is.

– Amikor a Budapesti Operettszínház megkereste a Népszínház Magyar Társulatát, Mezei Zoltán társulatvezető minket is felkeresett, hogy segítsünk a szervezésben, szükségük volt egy tapasztalt csapatra. Mi pedig már évek óta szervezzük például a nagyszabású Interetno Fesztivált, így szívesen vettünk részt ennek a versenynek a szervezésében is, és már máskor is együttműködtünk a Népszínházzal. Nem kis kihívás ez a versenyszervezés, mert ilyen jellegű rendezvény még nem volt Szabadkán, de azt kell mondanom, nagyon hozzáértő csapat dolgozik ezen. A szervezés során sokat tanulunk egymástól, közben pedig barátságok is kialakultak. Most vagyunk a szervezés záró szakaszában, amikor is a Népszínháznak kell exponálnia magát, övé a színpadtechnika, azaz ő felel azért, hogy műszakilag minden a helyén legyen, és a közönségszervezés is a feladata. A Népkör MMK többek között a médiával való kapcsolatban segédkezett, és a financiális kérdésekkel foglalkozott. A közös munka nem merül ki a musicalversenyben, mert arról is volt már szó, hogy esetleg néhány előadás elhozható Budapestről Szabadkára, és ebben is segíthetünk egymásnak, illetve abban is, hogy színházi buszokkal az itteniek eljuthassanak a Budapesti Operettszínház előadásaira.

Mezei Zoltán, a Népszínház Magyar Társulatának vezetője elmondta: a verseny célja a fiatal tehetségek felkutatása.

– Ilyenkor bukkannak elő a rejtett tehetségek is. Ami számomra kellemes meglepés volt a szabadkai elődöntőn, hogy magas színvonalú volt, képzett hangú énekesek jelentkeztek. Ez egy világot átfogó verseny, az elmúlt idők egyik legszélesebb körű rendezvénye, és örülünk, hogy a részesei lehetünk a megszervezésének. A városvezetőség nagyon örült, ők voltak az elsők, akik igent mondtak a Budapesti Operettszínház ajánlatára. Mi az itteni verseny lebonyolítói vagyunk, ilyen négyes összefogásból születik meg ez a rendezvény.

A verseny döntőjében az énekeseket már a Budapesti Operettszínház Zenekara kíséri majd, a döntőt követően pedig gálaműsorra kerül sor, amelyen fellépnek a Budapesti Operettszínház művészei, köztük Janza Kata is. A döntőre és a gálaműsorra a jegyek elővételben 700, a helyszínen pedig 900 dinárba kerülnek, a középdöntő három körben zajlik, ezekre a jegyek 400 dinárért vásárolhatóak meg. Érdeklődni a 062/86-28-581-es telefonszámon lehet.