2024. augusztus 17., szombat

Szombaton kezdődik a palicsi filmfesztivál

EURÓPAI FILMEK 18. FESZTIVÁLJA – Nyolc magyar alkotást vetítenek idén a tíz programban zajló filmmustrán

Öt helyszínen, Palicson a Szabadtéri Színpadon és a Vigadóban, Szabadkán pedig a Jadran színpadon, a Szabadegyetem Eurocinemájában és a Lifka Sándor Art moziban 10 szelekció 96 filmjével találkozhatnak a filmkedvelők július 16-a és 22-e között, a z Európai Filmek 18. Fesztiváljá n. Az idén is egyedül csak a versenyprogram filmjeinek megtekintéséért kell belépőt fizetni, a többi program ingyenes: a Párhuzamok és ütközések a Jadran színpadon, az új magyar filmek, az új lengyel filmek, a gyermekfilmek ciklusa és a Lifka Sándor-életműdíjasok alkotásai az Eurocinemában, az Eco Dox a Lifka moziban, a fiatal európai alkotók filmjei a Vigadóban...

URBÁN ANDRÁS A FESZTIVÁL ZSŰRIJÉBEN

A versenyprogramban 14 film, a többi között német, lengyel, olasz, svéd, magyar, belga, orosz, macedón, szerb, francia alkotás mérettetik meg a Monica Bîrlădeanu színésznő, Magdalena Popławska színésznő, Cristophe Van Rompaey rendező, Goran Marković rendező, Gunnar Almér, a Svéd Filmintézet nemzetközi osztályának igazgatója, Ognjen Sviličić rendezőés Urbán András rendezőalkotta zsűri és a közönség előtt. Ezeket a filmeket, esténként naponta kettőt, az idén is a palicsi Szabadtéri Színpadon tekinthetjük meg.

MAGYAR FILM A VERSENYPROGRAMBAN IS

Amellett, hogy az idén is láthatunk jó néhány filmet, szám szerint hatot az új magyar filmek ciklusban, a fesztivál versenyprogramjában és a Párhuzamok és ütközések programrészben is találkozunk magyar alkotással. A versenyprogramban 13 filmtársával Miklauzic Bence A zöld sárkány gyermekei című műve mérettetik meg, a Párhuzamok és ütközésekben pedig Mundruczó KornélSzelíd teremtés – a Frankenstein-terv című filmje lesz látható. Az új magyar filmek ciklusban a többi között olyan filmekre ülhetünk be, mint az Üvegtigris 3, a Bibliothéque Pascal, a Vespa vagy a Czukor show.

ARANY TORONY ÉS TÁRSAI

Idén sem marad el a legjobbnak ítélt alkotások jutalmazása. A

versenyprogramban 14 film verseng az Arany Torony Díjért, a legjobb rendező a Palicsi Torony Díjat kapja és kiosztják a zsűri különdíját is. A nemzetközi kritikusok díját, a Tolerance Awardot a Párhuzamok és ütközések program legjobb alkotása nyeri el.

És van olyan díj, amelyet már odaítéltek. Az Underground-díjat idén az Ola Simonsson–Johannes Stjarne Nilsson svéd rendeződuó érdemelte ki. Alkotásaikat a fesztivál idején az Underground Spirit programban láthatjuk majd a Vigadóban. Ezt a díjat azok a rendezők kapják, akik a független filmgyártás területén alkotnak kiemelkedőt.

És ne feledkezzünk el arról sem, hogy minden évben kiosztják a Lifka Sándor-életműdíjat az európai kinematográfia terén nyújtott kiemelkedő tevékenységért. Idén e neves elismerésbenLordan Zafranović horvát rendező és Srđan Karanović szerb rendező részesült. Az ő alkotásaikból láthatunk válogatást a fesztiválon, méghozzá éppen ezen a héten, péntekig vetítik a filmjeiket az Eurocinemában. Tehát már a szombati ünnepélyes megnyitó előtt beülhetünk mozizni, sőt megtehettük ezt már múlt héten is, mivel a fesztiválra való hangolódás jegyében akkor vetítették a Hogyan kezdődött a háború az én Balkán-(fél)szigetemen? című program 90-es évek háborús helyzetével foglalkozó filmjeit.

KÍSÉRŐPROGRAMOK

Noha filmfesztiválról van szó, mégsem csak filmnézést kínálnak a szervezők. Részt vehetünk egy-egy kerekasztal-beszélgetésen, koncerten vagy éppen ott lehetünk akkor, amikor a Lifka és a Lifkák című szerb–angol nyelvű monográfiát mutatják be. A fesztivál zenei programjában fellép a Jarboli, Damo Suzuki & Ludolf Neum, Mick Harvey, Burnt Friedman & Jaki Liebezeit és a Bilk, emellett még várják koncertek az érdeklődőket a palicsi Kisvendéglőben is.