2024. július 17., szerda

A közgazdasági és az egészségügyi szakok viszik a pálmát

Az iratkozás első napján csaknem teljesen feltöltődött minden hely az újvidéki villamossági szakközépiskola magyar tagozatán, a város többi magyar oktatást is szervező középiskolájában is jó

Szerdán megkezdődött és csütörtökön folytatódik a középiskolai iratkozás. A kívánságlistákon feltüntetett szakok és a záróvizsgán szerzett pontszámok, valamint az általános iskolai átlageredmény alapján osztotta be a nyolcadikosokat a minisztériumi központi számítógép. Bizonyára nem árulunk el újdonságot, ha megjegyezzük, hogy az idén is a közgazdasági és az egészségügyi szakok bizonyultak a legnépszerűbbeknek, ezeken szinte mindenütt betelt a létszám. A gimnáziumok sem panaszkodhatnak, kevés kivételtől eltekintve mind a 30 férőhelyre akadt jelentkező.

A kivételek közé tartozik a zombori gimnázium magyar tagozata, ahol a 30 helyre 6-an nyertek felvételt. A Törökkanizsai Gimnázium magyar tagozatán az informatika szak 30 férőhelyére 20 tanulót sorolt be a központi számítógép, s hasonló az arány a Zentai Gimnázium társadalomtudományi-nyelvi szakirányán. A 30 férőhelyből 18-at töltöttek be a magyar ajkú nyolcadikos diákok, az általános szakirányon viszont telt ház van, a 60 férőhelyre 60 fő jutott be. Zomborban a gyógyszerészeti technikusi szakon a magyar osztályban a 30 helyre 29-en iratkozhatnak be, egyetlen férőhely maradt betöltetlen.

Legalább tíz éve nem jelentkeztek annyian az újvidéki Mihajlo Pupin Villamossági Szakközépiskolába, mint az idén. Igazi sikertörténet, hogy a diákok kívánságlistája alapján a komputer 30 főt sorolt be a magyar tagozatra, és Márton Attila tanár szerint jó esély van rá, hogy mind a 30 férőhelyet feltöltsék.

A fent említett Zomborban a számítógépes elektrotechnikusi szakon az érdeklődés alapján a magyar tagozatra mindössze 3 tanulót osztott be a számítógép. Nagybecskereken az egészségügyi középiskolában és a gimnáziumban is betelt a létszám a magyar osztályokban. A közép-bánsági városban a számítógépes elektrotechnikus szakon a magyar osztályban 16-an tanulnak majd tovább.