2024. augusztus 17., szombat

Tigris üvegből és show Czukorból

Európai Filmek 18. Fesztiv álja -- Idén is többféle stílusú filmeket láthatunk a palicsi filmfesztivál Új magyar filmek ciklusában

Szombaton kezdődik és jövő péntek este zárul az Európai Filmek 18. Fesztiválja. A dolgok jelenlegi állása szerint az Új magyar filmek ciklusának mindegyik napján érkeznek vendégek, színészek, producerek, akikkel találkozhat a közönség a vetítés előtt. A palicsi filmfesztiválon összesen nyolc magyar filmet láthatunk, egyet a versenyprogramban, egyet a Párhuzamok és ütközések programrészben, és hatot az új magyar filmek ciklusban. Ez utóbbival kapcsolatban a programrész válogatója, Siflis Zoltán elmondta, hogy idén volt a legnehezebb dolga a ciklus összeállításában, mert szinte a dupláját válogatta össze annak, mint ami végül is bekerült a ciklusba.

– Voltak filmek, amelyeket szerettem volna itt látni, de a producerektől egyre nehezebb megszerezni a filmeket, és mivel nem A-kategóriás a palicsi filmfesztivál, több filmet nem is adtak ide, mert a nagyobb fesztiválokra viszik bemutatni – hallottuk Siflistől, aki azért mégis elégedett azzal, hogy az idén is olyanra sikerült az Új magyar filmek ciklusa, hogy abban mindenki találhat kedvére való filmet, hiszen a művészi, esztétikai értékű alkotások mellett közönségfilmek is várják a nézőket. Van, amelyik igazi vígjáték, teljes kikapcsolódást kínál, van, amelyik derűs nyelven ugyan, de az aktuális társadalmi problémákkal foglalkozik kritikusan, van, amelyik a művészlelkületűek kedvence lehet...

Vasárnaptól péntekig 18 órai kezdettel a szabadkai Szabadegyetem amfiteátrumában láthatjuk a Kolorádó kid, a Bibliothéque Pascal, az Üvegtigris3, a Vespa, a Team building és a Czukor Show című magyar filmeket.A belépés ingyenes.

A tervek szerint a palicsi filmfesztivál idejére jelent volna meg Siflis Zoltán könyve, a Szabadkai filmművészek arcképcsarnoka című mini lexikon, ám ahogyan azt Siflistől megtudtuk, a könyv szinte célba is ért, de a fordítói, lektori utómunkálatok miatt a kötet megjelenése őszre tolódik. A könyv a filmfesztivál kiadványa és három nyelvű lesz, magyarul, szerbül és angolul olvashatunk majd a szabadkai filmművészekről.