2024. augusztus 17., szombat

Nyáron sem pihennek

A szabadkai Műszaki Szakfőiskola 17 hallgatója vett részt külföldi továbbképzéseken

Azok a főiskolai és egyetemi hallgatók, akik a szeptemberi vizsgaidőszakra készülnek, bizonyára lazulás helyett vagy mellett a könyveiket is bújják. Ám vannak olyanok, akik megtehetnék, hogy tanulás nélkül élvezzék a nyarat, mégis a beülnek a padokba. Így tett a szabadkai Műszaki Szakfőiskola azon 17 hallgatója is, akik Bulgáriában, Magyarországon és Kolozsvárott töltötték az idejüket – továbbképzéssel. A bulgáriai Plovdivba, a kolozsvári Babe ş -Bolyai Tudományegyetemre, a budapesti ELTE-re és az Óbudai Egyetemre a CEEPUS programon keresztül, illetve a többéves együttműködés eredményeként létrejött személyes kapcsolatoknak, meghívásoknak köszönhetően jutottak el a hallgatók.

Szedmina Lívia angoltanár, a főiskola CEEPUS-koordinátora elmondta: a cél, hogy a hallgatók megismerkedjenek más egyetemek tananyagaival, munkamódszereivel, felszereltségével és hallgatóival. Ezért fontosak ezek a –legtöbbször egyhetes – képzések mind szakmai, mind társasági szempontból.

A hallgatók elégedetten számoltak be élményeikről. Ronyec Viktor az ELTE informatikai nyári egyetemén járt, ahol intenzív képzésben részesülhetett.

– Szakmailag nagyon intenzív volt. Szinte egész nap tanultunk, reggel fél kilenctől este hatig. Amiről délelőttönként elméletben tanultunk, azzal délutánonként már gyakorlatban is foglalkoztunk. Különféle programozási nyelvekkel ismerkedtünk, de jutott idő szabadidős tevékenységekre is, jártunk Pannonhalmán, sétahajózáson, a Margit-szigeten is – hallottuk Viktortól.

Nenad Gal a kolozsvári egyetemen gyarapodott élményekkel. Négy hetet töltött a romániai városban tanulással és kikapcsolódással egyaránt, azzal, hogy a képzésnek része volt egy négynapos hargitai tábor is.