2024. augusztus 17., szombat

Koncertet ad a Csík zenekar

Várhatóan kilenc országból érkeznek fellépők a X. Interetno Fesztiválra – Gasztrofalu Etnopoliszban -- INTERETNO 2011
(Molnár Edvárd felvételén a kolumbiai táncosok a tavalyi Interetnón)

Argentína, Venezuela, Észak-Ciprus, Spanyolország, Oroszország (innen a csecsenek jönnek), Ukrajna, Románia (a marosvásárhelyi táncosokkal), Magyarország és Szerbia tánccsoportjait láthatjuk az idén a X. Interetno Fesztiválon augusztus 22-e és 26-a között – tudtuk meg a szervezőktől, akik az évről évre nagy sikert arató rendezvény hagyományos programján kívül az újdonságokról is beszámoltak.

A szabadkai Városháza mellett ezúttal is felépül Etnopolis, ahol az immár a fesztivál védjegyévé vált útlevelünket is megvásárolhatjuk szimbolikus összegért, megcsodálhatjuk a kézműves remekeket a kirakodóvásáron, sőt a játszóház mellett most gasztrofalu is várja az érdeklődőket finom ételekkel és italokkal, egy magyarországi vállalkozónak köszönhetően.

Természetesen Etnopolis színpadán láthatjuk majd a táncpanorámát, amelyen bemutatkoznak a tánccsoportok (amelyek ellátogatnak majd Zentára és Bácsfeketehegyre is), és az ezt követő koncertekre is itt kerül sor. A fesztivál koncertprogramjának gerincét az Együtt zenélni! elnevezésű produkció adja. Ennek keretében különböző nemzetiségű zenészekből álló formációk lépnek színpadra: 23-án a Bakos Árpád Orchestra világzenei dallamokkal, 24-én pedig egy közös koncerttel a Ravnica tamburazenekar és a Juhász zenekar. Ők a horvát és a magyar népi vonulatot képviselik majd. 25-én következik a fő koncert, azé az együttesé lesz a színpad, amelyik az elmúlt tíz évben a legsikeresebb, legnagyobb tömeget vonzó koncertet adta: a Csík zenekar lép fel.

Gazdag kísérőprogramok közül is válogathatnak az Etnopolisba látogatók: fellép a Folton Folk együttes, a muzslyai hagyományőrzők kancsika- és ostorbemutatót tartanak, itt lesznek ismét a zentaiSzt. Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület tagjai, a kecskeméti Ifjúsági Otthon pedig 26-án elhozza a Kecskeméti játszótér című gyermekprogramját.

Nem marad el az Ex Libris-kiállítás (valószínűleg a Szabadegyetem galériájában) és a Pannónia Fotóklub tárlata sem (az ajándéktárgyboltban).

Aki pedig szeretné megtapasztalni, hogy milyen élményt nyújthat a távoli országból érkezők táncait közösen megtanulni, a főtéri programok után látogasson el a Népkörbe, a fesztiválklubba a Nemzetek táncháza nevű barátkozós, táncolós összejövetelekre.

A fesztivál minden programja ingyenesen látogatható.