2024. augusztus 17., szombat

Akit megértenek, az már tartozik valahová

Véget ért XV . Szabadkai Nyári Akadémia

Mind az előadók, mind a részvevők között akadtak visszatérők és újak is. Az előadók között találtunk olyanokat, akikkel tavaly is találkoztunk, és szívesen tettek eleget a felkérésnek, hogy az idén is eljöjjenek, a 216 részvevő között pedig voltak, akik éppen azért jöttek el ismét a pénteken véget ért XV. Szabadkai Nyári Akadémiára, mert viszontláthatták a tavalyi előadót, sőt akadtak olyanok is, akik egyszerűen „csak” a hagyomány miatt látogatták a programokat, mivel megszokták már, hogy nyaranta egy hetet ezen a továbbképzésen töltenek. De Negri Ibolyát, az akadémiát szervező Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének elnökét kérdeztük az idei rendezvényről.

– Gördülékenyen zajlott a rendezvény, minden előadó eljött. A hallgatóságban sok új arcot láttam, köztük fiatalokat is, sőt 15 felvidéki és 4 erdélyi részvevőnk is volt. A téma ezúttal a korszerű oktatás volt, jövőre pedig a tehetséggondozással foglalkozunk behatóan. Egyes szakcsoportokban egy hétig tartó csoportmunka volt végig ugyanazzal az előadóval, másokban pedig több előadót hallgattak meg.
Az utolsó napon minden szakcsoport megfogalmazta gondolatait az elmúlt egy hétről. Az óvodapedagógusok a kompetenciaalapú nevelésről tanultak, mottóként pedig a következőt fogalmazták meg: „Mindenki jókor volt jó helyen, mindenki kompetens, élvezzük hát máskor is a nyár édes kínjait.”
A tanítók a konfliktuskezelésről és a kommunikációról beszélgettek, ők azt tanulták meg, hogy akit megértenek, az már tartozik valahová. A tehetséggondozók szakcsoportjában is műhelymunka folyt, a gyerekek határainak kiszélesítésével foglalkoztak, a magyar nyelv és irodalom szakcsoportban több előadóval találkoztak. Az ő gondolatuk, hogy a tanár időnként hagyja el a katedrát, és üljön le a diákok közé. A történelem és a matematika csoportosoknak is több előadójuk volt, ahogyan a természettudományok szakcsoportnak is, az informatikusok pedig egy héten át a honlapkészítéssel ismerkedtek.