2024. augusztus 17., szombat

Egy nap volt, öt lett belőle

Tizedik alkalommal érkezik a világ Szabadkára – Jövő hétfőtől Interetno Fesztivál
(Fotó: Molnár Edvárd, a képen: Az ügyes paraguayi lányok a tavalyi Interetnón)

Nyolc ország – Argentína, Venezuela, Spanyolország, Oroszország, Észak-Ciprus, Románia, Magyarország és Szerbia – részvételével jövő hétfőn elkezdődik a X. Interetno Fesztivál Szabadkán: az a rendezvény, amely 2002-ben egynapos eseményként indult, és mára már belakta a városháza melletti teret. Ott épül fel az idén is Etnopolis, a fesztivál városkája, ahol nemcsak a tánccsoportok bemutatójához és az azt követő koncertekhez szükséges színpad kap helyet, hanem ezen a helyen lesz a kirakodóvásár, a játszóház és a gasztrofalu is.

Bodrogi Béla, a szabadkai Népkör MMK főtitkára elmondta: ma már ott tartanak, hogy az emberek megállítják a szervezőket az utcán az év folyamán, hogy megkérdezzék, lesz-e fesztivál, és kik jönnek hozzánk...

– Sokat fejlődött a fesztivál. 2002 októberében egynapos rendezvényről volt szó, de az ötödik fesztivál már ötnapos lett. Gazdagodtak a kísérőrendezvények, és mind nagyobb területet foglaltunk el. Szabadka központja ettől nagyobb bővítést nem viselne el, de nincs is rá szükség, kitapasztaltuk, miként épüljön fel Etnopolis, hogy jól kihasználjuk a tér lehetőségeit. A környező településekre is elvisszük a külföldi együtteseket. Úgy döntöttünk, hogy ezúttal azokra a településekre látogatunk el, amelyek az elmúlt években a legjobb házigazdák voltak: Zentára és Bácsfeketehegyre – mondta el a szervező, aki örül annak, hogy az emberek – az eddigi tapasztalatok alapján – együtt lélegeznek a fesztivállal, magukénak érzik azt.

Minden rendezvény valamilyen céllal jön létre, az Interetno Fesztivál szervezői azt szeretnék, amellett, hogy nyílt szívvel és őszinte kíváncsisággal fogadják a szabadkaiak a világból hozzánk érkezetteket, maguk is átérezzék azt, hogy jó szabadkainak lenni.