2024. augusztus 17., szombat

Kardok csattogtak, csípők tekeregtek

Bemutatkoztak a szabadkai X. Interetno Fesztivál táncegyüttesei
Argentína (fotó: Molnár Edvárd)

Amikor a megnyitóceremónián felvonulnak, a ruhájukat, a fejdíszeiket csodáljuk, és egyelőre el sem tudjuk képzelni, hogy mi történik néhány perc múlva, amikor előadják a műsorukat. Persze az megjósolható, hogy a latin területről érkezők forró ritmusokat hoznak, sejtettük, hogy az argentinok tangóznak majd, és mivel visszajáró vendégeink, tudtuk, hogy ismerős lesz a törökök zenéje és tánca, de még e sejtelmek birtokában is igazi meglepetés egy-egy produkció a szabadkai X. Interetno Fesztiválon, nem beszélve azokról a csoportokról, amelyeknek a népzenei, néptáncos világáról vajmi keveset tudunk.

Venezuela

Ám mielőtt a távoli kultúrák dallamaival ismerkedtünk volna, idén is ismerős hangokkal és táncos koreográfiával melegítettünk be: a fesztivál első táncpanorámáját a szabadkai Népkör MMK Róna Néptáncegyüttese kezdte, majd a verbászi Kultúrközpont táncosai folytatták, előbbiek magyar, utóbbiak szerb népzenével és néptánccal. A spanyolok csattogtatták markukban eltűnő kis gesztenyéiket, azaz a kasztanyettákat, és a színpad előtt kíváncsiskodó kisgyerekek, akik próbálták utánozni őket, bizony elcsodálkoztak azon, hogy vajon az ő tenyerük miért nem csattog...

A szabadkai Népkör MMK Róna Néptáncegyüttese

A törökök szinte már elmaradhatatlan „kellékei” az Interetno Fesztiválnak, több évben is vendégünk volt egy-egy török csoport, idén Észak-Ciprusról érkeztek, és ugyanolyan energikus koreográfiát, méltóságteljes színpadi jelenlétet mutattak be színes, csörgős, csillogó ruháikban, mint elődeik. Ezután megint a latin forróságban találtuk magunkat. A venezuelaiak berobbantak a színpadra, hogy néhány percig Etnopolis a karnevál városa legyen. Irigylésre méltóan mozgatták a csípőjüket a lányok, tekeregtek, forogtak, és egyáltalán nem okozott gondot nekik, hogy a tollas fejdíszeikkel a földig ereszkedjenek. No, és azután kardot rántottak a csecsenföldiek (Orosz Föderáció). Nem kell megijedni, ez a műsoruk része volt, ahogyan az is, hogy a szinte harci bemutató mellett a fiúk hihetetlenül magasra ugráljanak, a hosszú, hófehér ruhás lányok pedig úgy lépkedjenek a színpadon, mintha jégen csúsznának. Majdnem negyvenen alkotják az együttest, és bár a színpadon többnek látszanak, a csoportjuk itteni kalauzolójától tudom, hogy nem többek 10–12 éveseknél. A táncpanorámát az argentinok zárták, argentin tangóval kápráztatták el a nagy számban összegyűlt közönséget.

A X. Interetno Fesztiválra azonban nemcsak este, hanem már délután is érdemes kilátogatni. Ma 16 órától várja a kicsiket a játszóház, 17 órakor Gólyalábasok bemutatója következik, 18 órakor az Ökosarokban folyik műhelymunka, és ugyanekkor a színpadon a vajdasági gyermek-néptáncegyüttesek bemutatóját tekinthetjük meg. 20 órakor táncpanoráma lesz a külföldi csoportokkal, 22 órakor etno koncert a Juhász zenekarral és a Ravnica együttessel, 23 órától pedig Nemzetek táncháza a Népkör fesztiválklubjában.