2024. augusztus 17., szombat

„Tenyérnyi föld, a legjobb hely”

Interetno Song néven megszületett a szabadkai Interetno Fesztivál himnusza – A magyar, szerb, angol nyelvű dal popos is, rockos is, de azoknak is igaza van, akik népzeneinek érzik
Csizmadia Anna és Kovács Nemes Andor (fotó: Molnár Edvárd)

Tenyérnyi föld, a legjobb hely, hogy örömre, kalandra, önzetlen barátra lelj...– hirdeti refrénjében a X. Interetno Fesztivál magyar, szerb és angol nyelvű himnusza, amely a rendezvény jubileumára készült. Szövegét Pálfi Ervin írta, a zenéjét ifj. Kucsera Géza szerezte, a szólisták pedig: Csizmadia Anna, Kovács Nemes Andor és Bakos Árpád, de vannak vokalisták is és az elkészítésében közreműködött a Juhász zenekar, de zenélt többek között Pálfi Ervin, Kucsera Géza és ifj. Kucsera Csaba is. A nyitóceremónián élőben hallhattuk az egyesek szerint popos, mások szerint rockos, megint mások szerint népzenei hangzású szerzeményt. A jubileumra készülve a fesztivált szervező Népkör Magyar Művelődési Központ kereste fel az alkotókat az ötlettel, hogy készüljön el egy több nyelvű himnusz, amely ötvözi a stílusokat úgy, hogy többek között népzenei hangzása is legyen.

A himnusz nekik is szól: spanyolok a X. Intretetno Fesztiválon

Ahogy ifj. Kucsera Géza viccesen megjegyezte, olyannyira közös munkáról volt szó, hogy egy hónapra szinte össze is költöztek Pálfi Ervinnel. Először a szöveg váza készült el, ez ihlette a zenét, s innentől kezdve szinte napról napra változott mindkettő, hogy egymáshoz igazodva a végeredmény a rendezvényhez méltó himnusz lehessen, amelyet – lévén, hogy többféle zenei stílus van benne – mindenki megkedvelhet.

– Sokat agyaltunk, hogy milyen is legyen. Nem volt egyszerű olyat alkotni, ami megmutatja minden közeli nép zenei világát, de úgy, hogy mégse legyen egy vegyes felvágott, hanem egységbe forrjon. Fellelhetők benne a szerb, a magyar, de még a macedón népzene elemei, motívumai, népi hangszerei is. Hallottam olyan reakciót, hogy szinte hipnotikus jellege van a dalnak. Sokfélét mondtak, és mindenkinek igaza van. Népzenés is, popos is, rockos is... És ez is volt a cél – mondta el nekünk Géza, akitől azt is megtudtuk, hogy a következő években is ez lesz az Interetno fesztivál himnusza.

Pálfi Ervin elmesélte, a szöveget az ihlette, hogy a világ legkülönbözőbb pontjairól eljönnek ide emberek, akiknek a kultúrájából ízelítőt kapunk, újra és újra rájöhetünk arra, hogy mekkora is és milyen színes is ez a világ, amelynek mi nap mint nap csak egy szűk rétegét láthatjuk.

– Próbáltam olyan szöveget írni, ami ezt hirdeti. Hogy a tenyérnyi föld a legjobb hely, ahol az ember kalandokra és újabb barátokra lelhet. Az angol és a magyar részt én írtam, a szerbet Géza az édesapjával – hallottuk Ervintől.

A dal előadói között találjuk a fiatal Csizmadia Annát, akit bizonyára legtöbben népdalénekesként ismernek. Nagy megtiszteltetésnek érzi, hogy elénekelhette ezt a himnuszt.

– A stúdióban soronként énekeltem fel a dalt, kétszer meghallgattam, azután felénekeltem. Így ment végig. Nagyon élveztem, de nem is nagyon tudtam, hogy mi fog megszületni ebből, aztán, amikor meghallgattam a végeredményt, nagyon tetszett – mondta Anna a nyitóceremónián először felcsendülő Interetno song után.