2024. augusztus 17., szombat

A világ másik fele – testközelből

Ma Szabadkán véget ér az idei, jubileumi Interetno Fesztivál
Venezuelai mosoly (Fotó: Molnár Edvárd)



Egy városházi sétára invitálva fogadta a X. Interetno Fesztivál külföldi csoportjait tegnap Saša Vučinić, Szabadka polgármestere, majd a csoportvezetők tolmácsolták csoportjuk gondolatait a Szabadkán töltött napjaikról. A csecsenföldiek örültek, hogy nem csak saját kultúrájukból adhattak ízelítőt, hanem belepillanthattak a vendéglátó országéba is. A spanyolok az országukban fellelhető, tartományonként különböző néptáncról beszéltek, s büszkék arra, hogy bemutathatták saját tartományuk folklórját. Ezzel is és a többi hozzánk érkezett csoport táncaival egyébként testközelből is megismerkedhettünk esténként a Népkör fesztiválklubjában, ahol idén sajnos nem tartottak addig a táncházi mulatságokban a lépéstanulgatások, mint a korábbi években, de az alaplépések elsajátításával azért sikerült megismerkednünk.

A csecsenföldiektől is kaptunk ízelítőt

Ahogy a többi csoport, az argentinok is hangsúlyozták, milyen nagy szeretettel fogadtuk őket, örültek a közönség lelkesedésének és kedvességének. Az észak-ciprusi törökök is jól érezték magukat, és csakúgy, mint a többi vendég, ők is szívesen látnák a Népkör táncosait az országukban. Tegnap este a külföldi néptáncegyüttesek sorát a romániai Maros Művészegyüttes bővítette, akik a Népkörben mutatták be Szem látta, szív szerette című műsorukat. A külföldi néptánccsoportok száma a végére azonban így mégsem gyarapodott, ugyanis a venezuelai csoportnak tegnap délelőtt tovább kellett utaznia, így őket sajnos már nem láthatjuk a ma esti záróceremónián.

Ma este tehát véget ér az idei, hétfőn kezdődött Interetno Fesztivál. 16 órakor a kisgyerekek még betérhetnek a játszóházba, 16.30-kor a Szent Teréz-székesegyházban a fesztiválozókkal igeliturgián vehetünk részt, 17 órakor Etnopolisban a kecskeméti Ifjúsági Otthon mutatja be gyermekprogramját, amit ostoros bemutató követ. Idén is megvendégelhetjük a világot, süteményeket, ropogtatni valókat és egyéb finomságokat vihetünk a Népkörben 18 órakor felállított Szeretetasztalra. 19.30-kor kezdődik az ünnepélyes felvonulás a Sportcsarnoknál, 20 órakor pedig Etnopolisban a záróceremóniát és a tűzijátékot tekinthetjük meg. Mindezek után pedig elbúcsúztathatjuk az idei rendezvényt a Népkörben a fesztiválzáró mulatságon.