2024. július 17., szerda

Önéletrajz Kondor Bélával

Jeles művészettörténészünk, Bela Duranci most megjelent könyvének bemutatóját óriási érdeklődés övezte Szabadkán

Bela Duranci neves művészettörténész nemrégiben töltötte be a 80. életévét. Az Önéletrajz Kondor Bélával című, most megjelent kötetében szereplő első naplóbejegyzés dátuma 1962. augusztus 12-e. Ekkor érkezett Szabadkáról Budapestre a művészettörténész hallgató Bela Duranci, hogy diplomamunkájához gyűjtsön anyagot. S ekkor ismerkedett meg a vele egyidős Kondor Bélával (1931–1972), a kiváló festő- és grafikusművésszel, költővel. Tízéves barátság fűzte őket egymáshoz. 1964-ben Durancinak köszönhetően került sor a nemzetközi hírű grafikus szabadkai kiállítására. Majd 1985-ben retrospektív kiállítás nyílt Kondor műveiből Szabadkán, valamint Belgrádban is. Duranci behatóan foglalkozott Kondor Béla művészetével, s ezért is mondta 1994-ben dr. Dobrik István , a Miskolci Galéria igazgatója (e képtár jelentős gyűjteménnyel rendelkezik Kondor alkotásaiból), hogy Bela Duranci visszaemlékezéseit ki lehetne adni. Munkacímet is találtak gyorsan a kiadványnak: Bélának, Béla, naplórészletek . E szándék a későbbiekben is szilárd volt, ám a körülmények úgy hozták, hogy a Miskolci Galéria mégsem tudta kiadni a könyvet. Szabadkán, szerb nyelven jelent meg Bela Duranci e könyve, a városi önkormányzat anyagi támogatásának köszönhetően, a Képzőművészeti Találkozó kiadásában. A kötet a napokban hagyta el a nyomdát és szombat este a szabadkai Képzőművészeti Találkozóban mutatták be.

Duranci naplójának utolsó bejegyzése 2008-as, s a könyv lapjain Fülep Lajosról, Korniss Dezsőről, Kassák Lajosról és más jelentős művészekről is olvashatunk, Bela Duranci művészetről vallott nézeteit, olvasmányélményeit is megosztja velünk. S a naplójegyzetek néhány mondatos utalásai nyomán sokszor a feledés félhomályából idézzük fel mindazt, amit már átéltünk, ami az elmúlt évtizedekben a hétköznapjaink része volt. A kötetben Kondor Béla-reprodukciók is találhatók, a Bela Durancinak küldött egyik levél másolata is helyet kapott a könyvben. A fedőlapon a budapesti Kárpátia étterem és söröző söralátéte, amelyre Kondor írta rá a dátumot, s amelyet Korniss, Vujicsity Sztoján és Duranci is aláírt.

A könyvbemutatón jelen voltak a Miskolci Galéria képviselői, a kötetről Olga Šram művészettörténész, a Képzőművészeti Találkozó igazgatója, Ljubica Kiselički, Szabadka polgármesterének oktatási és művelődési kérdésekkel megbízott tanácsadója, Sava Stepanov művészettörténész, Nela Tonković, a kötet szerkesztője és a szerző, Bela Duranci beszélt, Csernik Árpád színművész olvasott fel a kötetből. A szeptember elejei fülledt, forró szombat estén a Raichle-palota földszinti termében a Bela Duranci iránti tiszteletből legalább kétszer annyian jöttek össze a könyvbemutatón, mint egyébként szoktak, úgyhogy a publikum egy része végigállta a rendezvényt. Ljubica Kiselički megígérte, mindent megtesz azért, hogy hamarosan klímaberendezést kapjon az intézmény.

A könyvbemutatóval egy időben nyílt meg a Kondor Béla grafikáinak reprodukcióiból összeállított kiállítás, amelyen e mellett látható Kondor Durancihoz írott leveleinek egyike-másika, s a Történet című verse is, amelyet Durancinak ajándékozott.