2024. augusztus 17., szombat

Négyszázharminchat sikeres pályázat

Lesz második pályázati lehetőség az MNT-ösztöndíjra – A pénzt októberben kezdik folyósítani

Magyar Nemzeti Tanács honlapján tette közzé ösztöndíjasai névsorát. Ahogy azt Lengyel Lászlótól, az MNT felsőoktatási ügyekkel megbízott tanácsosá tól megtudtuk, október 2-án jelképes ünnepséget rendeznek: a karok legjobbjai, vagyis azok, akik az egy-egy karról jelentkezők közül a pályázaton a legtöbb pontot érték el, ekkor írják alá az ösztöndíjazásukról szóló szerződést. A nemzeti tanács erről időben értesíteni fogja őket. A többiek október 3-a és 7-e között kereshetik fel azokat a CMH irodákat, ahol benyújtották a kérelmüket, s ott találják meg a szerződésüket. Az ösztöndíjakat októberben kezdik folyósítani.

AZ MNT 500 ösztöndíjat irányzott elő, de a pályázaton mindössze 436-an szerepeltek sikeresen, 29 pályázó ugyanis nem szerzett jogosultságot az ösztöndíjra, a nem teljesített alapfeltétel miatt.

– Azoknak, akik nem nyerték el az ösztöndíjat, két csoportjuk van – magyarázta a tanácsos. – Az egyikbe azok tartoznak, akik szerbiai állami egyetemre jutottak be, de nem a térítésmentes, hanem az önköltséges kategóriába, vagy magánegyetemen tanulnak. A másik csoportba pedig azokat soroljuk, akik például már nem először jutottak be valamilyen felsőoktatási intézmény kezdő évfolyamára, s esetleg nem magyarul folytatták általános iskolai vagy középiskolai tanulmányaikat. Amikor lezajlik a szerződés-aláírási időszak, lesz egy második pályázati kör is, amelyben majd az első csoportba tartozók pályázhatnak, a másik csoportba tartozók számára viszont véglegesen elutasítottuk a kérelmet. Úgy látom, a második körben a most ösztöndíjhoz nem jutottak mintegy kétharmada pályázhat majd. Az 500 ösztöndíjig fennmaradó összegeket osztjuk ki, de megtörténhet, hogy ebben nemcsak az elsőévesek részesülnek, hanem amennyiben a demonstrátori ösztöndíjasoknál túljelentkezés lesz, néhány demonstrátori ösztöndíjat is ebből ítélünk oda.

Azt, hogy hányan kaptak 120, illetve 130–150 eurónyi összeget, nem hozzák nyilvánosságra, mindenkinek a szerződésén lesz feltüntetve az odaítélt összeg, de annyi elmondható, hogy nagyjából egyenletesen oszlik meg a 120 (főiskolai hallgatók) és 130–150 (egyetemi hallgatók) eurónyi összeget kapottak száma. A pályázatra Vajdaság legkülönbözőbb településeiről, városokból és falvakból egyaránt jelentkeztek, s a legtöbben a szabadkai és az újvidéki felsőoktatási intézmények hallgatói lettek, de van belgrádi, sőt nagybecskereki MNT-ösztöndíjas hallgató is.