2024. augusztus 17., szombat

Immár az óvodásoknak is jár

24 és fél ezren kapják meg idén az anyaországi oktatási-nevelési támogatást
(Fotó: Molnár Edvárd)

Hat vajdasági magyar család vehette át hétfőn, Szabadkán a 2010/2011-es iskolaévre vonatkozó anyaországi oktatási-nevelési támogatást Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár asszonytól, aki hangsúlyozta: öröm, hogy ez a támogatás egy biztos pontot jelent, ami köré össze tudunk gyűlni és amire támaszkodni tudunk.

Az anyaország egyik legfontosabb és legjelentősebb segítségének tartja ezt a támogatást Dudás Károly, a Szülőföldön magyarul pályázat szerbiai lebonyolításával megbízott CMH Polgári Egyesület elnöke. Elmondta, a CMH szorgalmazta, hogy a támogatásba kapcsolják be az óvodásokat is, és ez a kérelem most meghallgatásra talált, idén a 75 eurónyi összeget mintegy 24 és fél ezren kapják meg, köztük mintegy 1800 óvodás. Az elnök és Répás Zsuzsanna is hangsúlyozta, azért is kiemelt jelentőségű, hogy az óvodások is megkapják ezt a támogatást, mert fontos, hogy a gyermek anyanyelvén lépjen az oktatási rendszerbe.

A családok számára mindenképpen nagy segítséget jelent ez a támogatás, főleg ilyenkor, a tanévkezdés időszakában – még akkor is, ha sajnos az összeg csökken, mivel a forinthoz van kötve. Néhány éve még 100 eurót kaptak, ma a támogatás 75 eurónyi összeget jelent. A pénzen a legtöbben tanszereket, ruhát vásárolnak. Így van ez az újvidéki Barcal Teodóra és Viktor esetében is. Ahogy azt az apuka, Barcal Norbert elmondta, a tankönyvek már megvannak, de tanszerekre mindig jól jön a pénz. A Doroszlóról érkezett Brindza családnak idén különösen segített ez az összeg, ugyanis a család lánya, Beatrix most indult középiskolába, a szabadkai Zeneiskola tanulója lett és albérletbe költözött, ez mindenképpen kihívást jelent a kétgyermekes család számára, hiszen emellett a most ötödikes öcsnek is biztosítani kellett az iskolakezdéshez szükséges pénzt, s ahogy azt az anyukától hallottuk, az iskolákból még mindig újabb igényekkel térnek haza a gyerekek.

A tegnapi ünnepélyes átadással tehát megkezdődött az idei támogatások kifizetésének a folyamata. Még egy újdonság, hogy idén az OTP Bank 14 fiókjának valamelyikében kell számlát nyitni. Mindenki megkapja a teljes összeget, a bank semmiféle költséget nem von le a kifizetéskor.