2024. augusztus 17., szombat

„Nem fogadjuk el!”

A Szerbiai Oktatásügyi Szakszervezet is sztrájkot jelentett be, ha az állam október végéig nem fizeti ki a jubiláris juttatásokat

Nem fogadja el a szabadkai önkormányzatnak a pedagógusok jubiláris díjainak kifizetésére vonatkozó ajánlatát a Vajdasági Tanügyi Dolgozók Független Szakszervezete – tudtuk meg Češljar Kiss Ottíliától, a Vajdasági Tanügyi Dolgozók Független Szakszervezetének szabadkai vezetőségi tagjától.

– Volt egy olyan megállapodás, hogy a 2009-es és 2010-es jubiláris díjakat az állam maga fizeti ki, a 2011-est pedig az önkormányzatok. A jubiláris díjak kifizetése az önkormányzat hatásköre, a kritikus év a 2009-es és a 2010-es év. Az oktatásügyi minisztérium azt ígérte, hogy a költségvetés átütemezése után átutalja az önkormányzatoknak a 2009-es és 2010-es évre vonatkozó jubiláris juttatásokat, Ljubica Kiselički, Szabadka polgármesterének oktatási és művelődési kérdésekkel megbízott tanácsadója viszont olyan javaslattal állt elő, hogy az önkormányzat kifizeti ezt, noha nem tudják még, hogy miből. A javaslat szerint a 2009-es juttatást idei év végéig, a 2010-est jövő év áprilisáig, a 2011-est jövő év júniusáig, a 2012-est pedig a 2012-es év végéig fizetik ki. Mi ebbe nem akarunk belemenni, ezt nem fogadjuk el, mert ezt egy újbóli halasztásnak látjuk, már így is nagy a lemaradás. Például a 2011-es kifizetés így szinte egy évvel el lesz halasztva. A mi szakszervezetünk az erről szóló szerződést nem fogja aláírni. A mi tervünk, hogy a költségvetés átütemezése után reagálunk majd, amikor kiderül, hogy mit lép az állam – mondta el a szakszervezeti tag.

Mint megtudtuk, a Szerbiai Oktatásügyi Szakszervezet helyi szervezete valószínűleg elfogadja az ajánlatot és aláírja majd a szerződést.

Branislav Pavlović, a Szerbiai Oktatásügyi Szakszervezet elnöke tegnap bejelentette: lehetséges a sztrájkba lépés, amennyiben október végéig nem fizetik ki a pedagógusoknak a 2009-es és a 2010-es jubiláris juttatást. Mint hangsúlyozta, Žarko Obradović oktatási miniszter ugyan elmondta, hogy a költségvetés átütemezésének elfogadása után kellene kifizetni az elmaradt jubiláris juttatásokat, a kifizetés folyton csak halasztódik, és kérdés, hogy egyáltalán ki lesz-e fizetve. Szerinte ezeket az összegeket a költségvetés módosítása előtt is ki lehetne fizetni, mert nem horribilis összegről van szó.

– A költségvetés módosításáról szóló tárgyalások október 11-én kezdődnek, de hogy ez meddig tart, mit fogadnak el, ezután mikor és milyen módon fizetik ki a juttatást, azt csak az isten tudja – mondta Pavlović, aki ismertette: adataik szerint a jubiláris díjakat országszerte mintegy 10 ezer dolgozó várja és a kifizetésre 600 millió dinárt kell elkülöníteni. A dolgozó 10 munkaévre fél bruttó fizetést, 20 munkaévre egy egész bruttó fizetést, 30 munkaévre pedig másfél bruttó fizetést kap.

A többi szakszervezet is elégedetlen. A Tanügyi Dolgozók Szakszervezetének Uniója bejelentette: amennyiben szeptember végéig az állam nem fizeti ki a jubiláris díjakat vagy nem kapnak írásos formában garanciát, hogy október 14-éig ez megtörténik, akkor október 3-án figyelmeztető sztrájkot tartanak.