2024. augusztus 17., szombat

„Ez már a megoldott helyzet”

Problémás a beodrai, a feketetói és az oroszlámosi iskola ügye is

Ahogy arról már hírt adtunk, a kisoroszi Gligorije Popov Általános Iskolában osztályösszevonásra kerül sor, négy alsós osztály helyett három működik majd, az egyik kombinált osztály lesz. Ahogy azt Deli Andor oktatási, jogalkotási és nemzeti közösségi titkártól megtudtuk, ez tulajdonképpen már a megoldott állapot, ugyanis a minisztérium ennél is rosszabb helyzetet gondolt ki.

– Az MNT javaslata az volt, hogy ahol megvan a minimum ötös létszám, ott önálló osztály nyíljon. Ám a minisztérium úgy látszik, ezt mégsem fogadja el. A kisoroszi iskola esetében is elfogadták az MNT javaslatát, a tartományi titkárság jóváhagyása is megvolt, de mint kiderült, a minisztérium mégsem látja reálisnak az önálló osztályként való működést. Az MNT az ilyen esetek miatt a tárgyalások több körét lefutotta, szerencsére például a nyugat-bácskai helyzet is rendeződött, de a minisztérium ilyen fellépését nehéz kivédeni még akkor is, ha az osztályok önállóként való működésére megvannak a jóváhagyások – mondta el Joó Horti Lívia, az MNT közoktatási kérdésekkel megbízott tanácsosa.

– Le kell tisztáznunk, hogy, ami a jóváhagyást illeti, az az elsős osztályokra vonatkozott. A titkárság igazából csak az új osztályokkal foglalkozik a jóváhagyást illetően. Kisoroszon az első osztályba hat kisgyerek indult, az önálló osztályként való működéshez meg is kapták a titkárság jóváhagyását, az MNT javaslata szerint, hiszen a hat több mint az öt – magyarázta lapunknak Deli Andor oktatási, jogalkotási és nemzeti közösségi titkár. – Ám az idén a minisztérium magatartásában új momentum jelentkezett. Függetlenül attól, hogy az előző években egy-egy osztály önállóként való működése jóvá lett hagyva, idén ebbe belenyúlt a minisztérium: megpróbált oly módon spórolni a költségvetés részére, hogy összevonták az alsó tagozatokban a kis létszámú osztályokat. Szóval beindult egy olyan folyamat, hogy nemcsak az első osztályok kerültek veszélybe, hanem a már eddig működő osztályok is. A minisztérium semmibe vette a kontinuitás elvét, s mindez a költségvetési megtakarításokból adódóan. Ennek a negatív jelenségnek próbáltunk gátat vetni. Az MNT-vel karöltve minden olyan esetben interveniáltunk, amikor az osztályokban a tanulók létszáma elérte az ötös létszámot. Számos eset volt Újvidéken, Nyugat-Bácskában, Bánátban is, és a legtöbb esetben sikerült megőrizni azokat az osztályokat, ahol az öt főt elérte az osztály létszáma. Minden olyan estben, ahol elérték a másodikos, harmadikos, negyedikes osztályok is az ötfős létszámot, kötelességünknek éreztük megőrizni ezeket. Az esetek többségében ezt sikerült is elérnünk. Valójában a kisoroszi helyzet a következő: a minisztérium eredeti terve az volt, hogy az alsósoknál két kombinált osztály legyen. Tehát két-két osztályt vontak volna össze. Mivel a másodikos és a harmadikos osztályok 4-4 tanulót számlálnak, végül azt sikerült elérni, hogy a minisztérium eggyel megnövelte a kombinált osztályok számát. Kettőből három osztály lett.

Tehát ez azt jelenti, hogy a kisoroszi helyzet az egy osztályösszevonással tulajdonképpen a már megoldott helyzetet jelenti?

–Tulajdonképpen igen, hiszen így nem kettő osztály lett, hanem három. Úgy gondoljuk, hogy mivel az MNT állásfoglalása az ötös minimum volt, igazából a tett ígéretek és a megtett lépések ezt az irányelvet követték.

A minisztérium részéről hány osztály-összevonási kísérlet volt?

–Mintegy harminc olyan eset volt, amikor megpróbált a minisztérium összevonni osztályokat, de a legtöbb esetben ez mégsem sikerült, a helyzet a legtöbb esetben megoldódott, és sikerült elejét venni annak, amit a minisztérium kigondolt.

Vannak-e még megoldásra váró problémák osztály-összevonások, osztálylétszám-csökkentés terén?

–Van még három, szintén bánáti probléma. Itt is magyar tannyelvű osztályokról van szó. Beodrán, Feketetón és Oroszlámoson a minisztérium elsőtől negyedik osztályig egyetlen osztályt akar működtetni. Mindhárom faluban azt szeretné a minisztérium, hogy egyetlen, osztatlan osztályba kerüljenek az iskola alsósai. Tehát ezekben az esetekben a minisztérium a kisoroszinál drasztikusabb lépésre szánta el magát. A diáklétszám valóban nagyon alacsony, sok esetben osztályonként öttől kevesebb gyerek van, tehát önállósításra nem sok esélyt látunk, de azt el szeretnénk érni, hogy legalább két-két osztály működjön az iskolákban az alsósoknál. El szeretnénk kerülni azt, hogy elsőstől a negyedikesekig mindenki egy osztályba kerüljön. Tehát az egy osztatlan osztály helyett legalább két-két kombinált osztály működjön. Szeretnénk erre a változatra enyhíteni ezt a valóban nehezen fenntartható állapotot – hallottuk a tartományi titkártól.