2024. augusztus 17., szombat

Az iskolakapun túl (2.)

Felléphetnek-e a tanügyi szakszervezetek és a tanfelügyelőség a tanár ellen az intézményen kívül elkövetett, de a diákjaival is kapcsolatos vétség elkövetése esetén?

(illusztráció: Molnár Edvárd archív felvétele)

Nemrégiben nagy port kavart a hír, miszerint egy újvidéki angoltanárnő hamis személyazonossággal gyűlöletet szított, felemelte a szavát a kisebbségi nemzet, a homoszexuálisok ellen egy közösségi portálon, s ez a diákokhoz is eljutott. Felvetődik a kérdés, hogy az iskola ilyenkor mit tehet. Tehet-e egyáltalán valamit, hiszen az eset iskolán kívül történt, de mégis a tanítványokkal kapcsolatos? Ennek apropóján igyekeztünk utánajárni, hogy vajon szankcionálható-e az iskolán kívül elkövetett vétség.

– Hogy milyen szerepe van a vétségek kapcsán a tanfelügyelőségnek? Ha minden jól megy a fegyelmi eljárás során, akkor semmi – hallottuk Görög M. Erzsébet tanfelügyelőtől – A tanfelügyelőség szerepe az eljárás közben akkor lehet, ha valamelyik érintett úgy találja, hogy az iskola valamelyik szerve, az igazgató vagy bárki más megsértette a törvényt. Általában ugye az nincs megelégedve, aki ellen folyik a fegyelmi eljárás, és általában ők tesznek bejelentést a tanfelügyelőségen. Ilyenkor a felügyelőség természetesen kimegy, megnézi a papírokat, amelyek rendelkezésre állnak, és az általános közigazgatási eljárás szabályai szerint megsemmisítheti azokat az aktusokat, amelyek törvényellenesek, illetve amelyek valamilyen törvényellenes eljárásból származnak. Hogy megsemmisíti az egész eljárást vagy csak annak egy szakaszát, ahonnan kezdődően törvényellenes, ez magától az adott esettől függ. A tanfelügyelőség utasítja az igazgatót, hogy az eljárásban mit javítson ki, természetesen megindokolva, hogy mi miért nincsen rendben, mert ennek és ennek a törvénynek a rendelkezéseivel ellentétes. Ami az iskolán kívül elkövetett vétségeket illeti, a tanfelügyelőség az iskola munkáját ellenőrzi. Ha az iskola nem tett semmit, akkor nincs mit ellenőrizni.

ELŐSZÖR AZ ISKOLA, MAJD AZ IGAZSÁGÜGYI SZERVEK

– A vétségekre elsősorban az iskoláknak kell reagálniuk, azután pedig az igazságügyi szerveknek. Megvan ennek a maga folyamata. A szakszervezeteknek kevés eszközük van a szankcióra. Amikor kiderül, hogy egy tanár olyan vétséget követ el, ami a szakszervezet értékrendjét is sérti, akár iskolán belül, akár iskolán kívül követte ezt el, akkor a szakszervezet elhatárolódhat tőle, és kizárhatja a tagjai közül. Ez az egyetlen, amit konkrét lépésként tehet. A szakszervezetnek az a feladata, hogy megvédje a tagjait, de természetesen azok mellett mégsem állhat ki, akik súlyos vétséget követtek el. Amikor valamilyen hibát vét valamelyik tagunk, először mindig beszélünk vele, felhívjuk a figyelmét a következményekre. Az újvidéki történést pedig teljes mértékben elítélem. Az ilyen tag mellett az a szakszervezet, amelyhez ez a tanárnő tartozik, egyszerűen nem állhat ki – mondta el Zdravko Kovač, a Szerbiai Tanügyi Dolgozók Szakszervezetének főtitkára.

A tanárok körében arról érdeklődtünk, hogy mit gondolnak az újvidéki eset kapcsán, és vajon tartanak -e kapcsolatot a diákjaikkal a közösségi portálokon. Egy fiatal középiskolai tanárnő elmesélte nekünk, hogy amikor tanítani kezdett, átgondolta, hogy járhat-e ezentúl szabadidejében azokra a helyekre, ahol esetleg a tanítványaival is összefuthat. Persze nem a könyvtárra, színházra vagy éppen egy kiállításra gondolt – hiszen az ezeken való megjelenésével példát mutat a diákoknak –, hanem kávézókra, pizzériákra, szórakozóhelyekre, ahová azelőtt is szívesen eljárt a barátaival. Ám ezen hiába is gondolkodott, hiába is mérlegelt, a választ maga a lakhelye adta, ugyanis egy olyan kisvárosban, ahol ő él, elkerülhetetlen, hogy a tanár iskolán kívül találkozzon a tanulóival.

A TANÍTVÁNYAIM ELŐTT NEM

– Azt gondolom, hogy a tanár viselkedhet példamutatóan a szórakozóhelyen is, kávézókban is a megjelenésével, a viselkedésével. Tehát az iskolán kívüli tevékenysége is lehet abszolút felvállalható. Igen, már megtörtént, hogy egy-egy jelenlegi vagy volt tanítványom is ott volt abban a kávézóban, ahová betértem a barátaimmal. Nem dohányzom, alkoholt nem fogyasztok, és annak ellenére, hogy úgy gondolom, egy pohár bor elkortyolgatása a baráti körben még nem elítélhető dolog, ha fogyasztanék is alkoholt, valószínűleg nem tenném ott, ahol a tanítványaim is jelen vannak. Úgy gondolom, hogy nincsenek kompromittáló képek a közösségi oldalon megtalálható profilomban, és felvállalható módon használom az oldalt, de annak ellenére, hogy bizonyára praktikus is lehet, én mégsem tartom jó ötletnek, hogy a tanítványaim ismerőseim legyenek a portálon. Ezt meg is beszéltem velük. Az, hogy elítélem-e az említett tanárnő tettét, gondolom az eddigi elmondottak alapján egyértelmű.