2024. július 17., szerda

A pedagógusok végkielégítésére 260 millió dinár

Pásztor Bálint: a pótköltségvetés elfogadása után figyelemmel kísérjük, hogy az érintett vajdaságiak megkapják-e ezt a juttatást

A köztársasági pótköltségvetésben 260 millió dinárt irányzott elő a kormány a tavaly és az idén nyugdíjba vonult pedagógusok végkielégítésére. Az előirányzott összegben a jubiláris juttatások is szerepelnek.

Mint ismeretes, Pásztor Bálint parlamenti képviselő július 26-án kérdést intézett Mirko Cvetković kormányfőhöz, aki a pénzügyminiszteri posztot is betölti, hogy miért nem kapták meg a 2010-ben és 2011-ben nyugdíjba vonult vajdasági pedagógusok a végkielégítést. Belgrádi, kragujevaci, vranjei társaik rendre megkapták a három átlagfizetésnek megfelelő összeget. Žarko Obradović oktatási miniszter válaszából kiderült, a kormány nem vitatja, hogy tartozik a vajdasági oktatásügyi dolgozóknak. A 2002 és 2009 közötti időszakban a végkielégítést a tartományi költségvetésből kellett kifizetni, ám az oktatási kerettörvény 2009-es módosítása óta a fizetéseket, a végkielégítéseket és minden egyéb juttatást a köztársasági költségvetésből kell fedezni. Most a kormány 260 millió dinárt irányzott elő e célra. Ha nem került volna be a pótköltségvetésbe e tétel, a VMSZ-es képviselők módosítási indítványt nyújtottak volna be. A pótköltségvetésről a napokban szavaz a parlament.

Az oktatási miniszter néhány hete közölte a pedagógusokkal, a pótköltségvetés elfogadása után legkorábban novemberben esedékes azoknak a juttatásoknak a kifizetése, amelyekkel tartozik a kormány az oktatásügyi dolgozóknak. Mint Pásztor Bálint közölte: figyelemmel kísérik, hogy a kifizetések megtörténnek-e.