2024. augusztus 17., szombat

Nem írták alá

A tanügyi szakszervezetek nem fogadták el a szabadkai önkormányzat javaslatát – A VTDFSZ a fizetések összehangolását kéri

Sem a Vajdasági Tanügyi Dolgozók Független Szakszervezete, sem a Szerbiai Oktatásügyi Szakszervezet nem fogadta el Szabadka város ajánlatát, miszerint a város vállalja magára a 2009-es és a 2010-es jubiláris juttatások kifizetését – tudtuk meg a Vajdasági Tanügyi Dolgozók Független Szakszervezetétől. A szakszervezet megvárja a költségvetés átütemezéséről született döntést, és csak ezek függvényében lépnek majd, ha szükséges. Azonban bíznak benne, hogy az állam a költségvetés átütemezése után teljesíti a kötelességét, és kifizeti a 2009-es és 2010-es jubiláris juttatásokat.

– Az a megállapodás, hogy a 2009-es és 2010-es jubiláris díjakat az állam fizeti ki, a 2011-es juttatás kifizetése pedig az önkormányzat feladata. Az önkormányzatnak az a kötelessége, hogy ez év végéig kifizesse a 2011-es jubiláris juttatásokat, ehelyett a szabadkai önkormányzat olyan ötlettel állt elő, hogy a 2009-est, 2010-est és 2011-est is kifizeti, de meghatározott ritmusban: a javaslat szerint a 2009-es juttatást az idei év végéig, a 2010-est jövő év áprilisáig, a 2011-est jövő év júniusáig, a 2012-est pedig a 2012-es év végéig fizetik ki. Ezt mi egyáltalán nem tartjuk elfogadhatónak. Ha ezt aláírjuk, akkor azt írjuk alá, hogy az emberek nem kapják meg időben a nekik járó pénzt. Ebben az esetben ugyanis például a 2011-es juttatást csak fél év késéssel kapnák kézhez. Szerencsére sikerült rábeszélni a másik szakszervezetet is, hogy ebbe ne menjen bele. Mi azt szeretnénk, hogy az állam tartsa magát az idén februárban kötött megállapodáshoz, fizesse ki a 2009-es és 2010-es juttatást, az önkormányzat pedig az idei év végéig a 2011-est. Most nem tehetünk mást, mint hogy megvárjuk a költségvetés átütemezését – hallottuk a szakszervezet tagjaitól.

A szakszervezet azért is felemelte a szavát, hogy rendeződjön a fizetések közötti viszony. Azt ugyan sikerült kiharcolni, hogy a tanügyben a legegyszerűbb munkát végzők is megkapják a minimálbért, de az egyetemi diplomával rendelkezők fizetése és e minimálbér között nincs meg a kellő különbség. Mint magyarázták, egy egyetemi végzettséggel rendelkező tanárnak két és félszer kellene többet keresnie, mint például az iskola takarítónőjének, az arány pedig most nem 1 a 2,5-höz, hanem csak 1 a 2,2-höz. Megtudtuk azt is, hogy bár az év eleji sztrájk végén 13,6 százalékos béremelést ígértek a tanügyi dolgozóknak, valószínűleg ezt nem teljesítik. Ugyanis ahhoz, hogy ez az év végéig teljesüljön, még 4,5 százalékos fizetésemelésre lenne szükség, de legtöbb 1,5 százalékos várható, amelyet a dolgozók az októberi bérükön tapasztalnak majd.