2024. augusztus 17., szombat

Játszóházzal bővül a kicsik teátruma

November végén nyitja kapuit a felújított szabadkai Gyermekszínház

A tervek szerint egy hónap múlva már a régi helyszínen, a szabadkai Gyermekszínház felújított épületében fogadják a gyermekelőadások a legkisebb színházkedvelőket. Ahogy azt Árokszállási S. Márta igazgató elmondta, már csak az apró simítások vannak hátra, a klímarendszert beszerelték, hamarosan helyére kerülnek a székek. A felújított nézőtéren 187 ülőhely lesz.

– A legfontosabb az volt, hogy modern arculatú, korszerű technikával felszerelt színpadunk és nézőterünk legyen. Világos, színes, nyáron kellemesen hűvös, télen pedig meleg színházterem fogadja majd a közönséget. Az előcsarnokban egy kis játszóházat alakítunk ki, így a gyerekeknek lehetőségük lesz játszani, ismerkedni az előadás kezdetére várva. Magyarországon már él ez a gyakorlat, ott az előadás kezdete előtt akár egy órával is korábban megjelennek a gyerekek, hogy játszhassanak – mondta el az igazgató, aki arról számolt be, hogy amióta ő a Gyermekszínház igazgatója, azóta összesen 26 millió dinár lett az épület rekonstrukciójába fektetve – A munkálatok 2006 óta folynak. Kezdetben köztársasági szintről, a Nemzeti Beruházási Tervből pénzelték, majd két évvel később a finanszírozás a tartományhoz, a Tartományi Nagyberuházási Alaphoz került. Innen 2009-ben 20 millió dinárt, majd idén még 6 millió dinárt kaptunk. Az igaz, hogy a Gyermekszínház területe nagyobb is lehetne, de ez az a terület, amelynek a fenntartási költségeit fedezni lehet.

A munkálatok ideje alatt a közönségnek nem kellett lemondania az előadásokról. A Gyermekszínház az ideiglenes otthonában, a Harambašić utcai Mladost épületében mutatja be előadásait, az idei évad premierjeit is itt láthattuk. A szabadkai Gyermekszínház az idei évadát négy bemutatóval kezdte: az Óz ,a nagy varázslóval, amelynek júniusban volt a bemutatója, a közönség elé ebben az évadban kerül, A nyolcadik napon című egyszemélyes performansszal, a Miró a Magányországban című monodrámával és a Pelenkás színház újabb darabjával, a Keltető cíművel.

Gál Elvira színészi díjas

Az öt egyenrangú színészi díj egyikét nyerte el a Mi-Ši-Ko i Mi-Ši-San című előadásban nyújtott teljesítményéért, Mi-Ši-San megformálásáért Gál Elvira , a szabadkai Gyermekszínház színésznője a Banja Lukában megtartott nemzetközi bábszínházi fesztiválon.