2024. augusztus 17., szombat

Koronázási mise a székesegyházban

Lisztre emlékezik hétfőn a Szabadkai Zeneiskola

Nagyszabású komolyzenei koncerttel emlékezik Liszt Ferenc születésének 200. évfordulójára a Szabadkai Zeneiskola. Október 24-én, azaz jövő hétfőn 19.30 órai kezdettel a Szent Teréz Székesegyházban Liszt Magyar koronázási miséjét mutatja be a Zeneiskola szimfonikus zenekara és vegyes kara öt szólista – a szabadkai Alenka Ponjavić, Krizsák Viktor és Zsiga Pál, valamint a szegedi Katona Judit és Bonus Gábor – fellépésével.

Antal István, az iskola igazgatója elmondta, a program megvalósításához 200 ezer dináros támogatást kaptak, amelyből a kisegítő zenekar és a szólisták honoráriumát tudják fedezni, de a pénz így sem fedezi az összes költséget. Szabadka város és a Magyar Nemzeti Tanács 100-100 ezer dinárral támogatta a rendezvény létrejöttét.
Vezényelni Huszár Elvira karmester fog, aki hangsúlyozta, hogy a régióban nincs még egy olyan zeneiskola, amely olyan nagy volumenű programokat valósítana meg, mint amilyen a Carmina Burana vagy a filmzenei hangverseny volt, és amilyen a Magyar koronázási mise lesz.
Liszt művét, az I. Ferenc József császár és Erzsébet császárné magyar királyi párrá koronázásának alkalmából készült alkotást ingyen hallgathatjuk meg.