2024. július 17., szerda

Fiatal kutatók is teret kapnak

Bemutatták A Magyar Tudomány Napja a Délvidéken 2010 című kötetet

Már évek óta bevált gyakorlat, hogy a Vajdasági Magyar Tudományos Társaság tanácskozását Újvidéken rendezik meg, az elhangzott előadások kézirataiból összeállított könyv első bemutatóját pedig pedig Szabadkán tartják. A Magyar Tudomány Napja a Délvidéken 2010 című kötetben 32 referátum szerkesztett változata szerepel, 42 szerző és társszerző tollából.

A társadalomtudományok központi kerettémája a tavalyi tanácskozáson a magyar nemzeti kisebbségi identitás – önismeret és önbecsülés –, a magyar nemzeti kisebbség szociális, munkaügyi, kulturális és gazdasági helyzete volt. A természettudományok közös kerettémáit a környezetvédelem, a népegészség, az informatikai technológia képezte.

A kerettémák mellett számos további előadás hangzott el, a szerzők aktuális társadalom- és természettudományi kutatási eredményeikről számoltak be. A könyvben szereplő társadalomtudományi referátumokról a szabadkai bemutatón dr. Tóth Lajos nyugalmazott egyetemi tanár szólt, a természettudományi témájú kutatási eredményeket pedig dr. Mester Gyula egyetemi tanár vázolta. Mint dr. Szalma József akadémikustól, a VMTT elnökétől megtudtuk, megelégedésre ad okot, hogy mind több fiatal kutató vesz részt tanácskozásaikon. A tapasztaltabb szakemberek feladata, hogy kutatásra ösztönözzék a fiatalabbakat, hallottuk tőle.

Az idei összejövetelre november 12-én kerül sor Újvidéken, s 40 szakember jelentkezett dolgozattal.