2024. augusztus 17., szombat

A tortól A padlásig

A DÉLVIDÉKI MAGYAR SZÍNJÁTSZÁS NAPJA

A szabadkai Népszínház Magyar Társulata – mint minden évben – idén is rendezvénysorozattal ünnepli meg a délvidéki magyar színjátszás napját. Az ünneplés a felolvasószínházzal kezdődik pénteken. Ahogy azt Mezei Zoltán társulatvezetőtől és Brestyánszki Boros Rozália dramaturgtól megtudtuk, idén 7 pályamű érkezett, a Gyarmati Kata, Góli Kornélia és Brestyánszki Boros Rozália dramaturgok alkotta bírálóbizottság Sándor Zoltán A tor és Szegedi-Szabó Béla Encián című darabját választotta ki. Mindkettőt a Soltis Lajos Stódióban láthajuk, hallhatjuk, az előbbit 17 órakor, az utóbbi 19 órakor. Sándor Zoltán darabját Mezei Kinga, Szegedi-Szabó Béla darabját pedig Lénárd Róbert rendezi. A két felolvasás között, 18 órakor bemutatják Faragó Árpád Emberek, események című könyvét, a moderátor Gondi Martina és Hajnal Jenő magiszter lesz. A korábbi évekhez hasonlóan a felolvasószínház most is a vitaesttel zárul, 20 órakor a Soltis Lajos Stúdióban. A vitaest moderátora Telihay Péter magyarországi rendező lesz.

Másnap a Jadran színpadon zajlanak az események a 10. Pataki-gyűrű Díj átadásával. A gálaest a hagyományokhoz híven most is az Újvidéki Színház vendégjátékával kezdődik, ezúttal a Puskás Zoltán rendezte Óz, a nagy varázslót láthatja a közönség. Körülbelül 21.30-kor nyílik meg a Jadran színpad előcsarnokában a Színek háza című kiállítás, amelyen azoknak a képzőművészeknek a képeit láthatjuk, akik alkotásaikat ajánlották fel az évek során a színház díjazottjainak. A Pataki-gyűrű Díj átadásának gálája a tervek szerint 22 órakor kezdődik, a rendezője Pálfi Ervin, az idei műsor koncepciója pedig vajdasági magyar kortárs szerzők megzenésített verseire épül. Ekkor derül ki, hogy Béres Márta, Kalmár Zsuzsa, Krizsán Szilvia, Balázs Áron és Ralbovszki Csaba közül kinek az ujjára kerül a Pataki-gyűrű.

A rendezvénysorozat vasárnap ér véget a Zentai Magyar Kamaraszínház Zentai Színtársulatának előadásával, A padlás cíművel, amelyet Mácsai Endre rendezett. Ez az előadás érdemelte ki idén a legjobb alternatív vagy új formákat kereső előadásért járó Bambach Róbert-díjat a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XVI. Találkozóján.

Az idei rendezvénysorozatot a Bethlen Gábor Alap támogatta.