2024. augusztus 17., szombat

Visszatérők és új utasok is érkeznek

DESIRÉ CENTRAL STATION 2011

A nehéz anyagi körülmények jócskán megnehezítették idén a szabadkai Kosztolányi Dezső Színháznak a Desiré Central Station Nemzetközi Színházi Fesztivál szervezését, mint hallhattuk, néhány tervezett produkciót nem is sikerül bemutatni, egyrészt az anyagiak hiányában, másrészt pedig, mert Szabadkának nincs olyan színházterme, amely képes lenne a technikailag komolyabb, összetettebb produkciókat befogadni. Ám mindennek ellenére idén is lesz Desiré fesztivál – ezúttal az East-Kelet alcímet viselve –, és a programot látva, nem is akármilyen. November 26-a és december 2-a között tartalmas estéket tölthetünk el a minőséges produkciók közül válogatva.

6 ország 13 produkcióját láthatjuk – egyelőre ez a biztos, de Urbán András igazgatótól megtudtuk: számíthatunk még meglepetésprodukciókra. A Desiré Központi Pályaudvarra érkezők között köszönthetünk olyanokat, akik már sokak számára régi ismerősök lehetnek, mint például Nagy Józsefet vagy Pintér Béláékat, és olyanokat is, akikkel most lesz alkalmunk megismerkedni. A többi között a kanadai Les Sages Fous az emberi tudat és álmok különös momentumaival foglalkozó felnőtteknek szóló bábszínházzal érkezik, kétszer lép színpadra a világhírű japán táncos, Min Tanaka, és ennyiszer láthatjuk Pintér Béla Társulatát és a csehországi Teatr Novogo Frontát is. A felnőtté válás problematikájával foglalkozik majd a magyarországi Szputnyik Hajózási Társaság – Modern Színház- és Viselkedéskutató Intézet – Labor Kockavető című előadása, a Kulturanova (Újvidék) Multimedia Qendra (Pristina) és Bitef Színház (Belgrád) a Patriotic Hypermarket című albán, angol és szerb nyelvű produkciójának a koszovói helyzet a témája, a hazai produkciók között ott találjuk majd a niši Nemzeti Színház A gyászoló család című és a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház legújabb, Dogs and drugs című előadását, az oroszországi Akne pedig azt mutatja be nekünk, hogyan is lehet a régi komédiázásokat a performansszal és a koncerttel egységbe fonni.

Gazdag kísérőprogram is része lesz a fesztiválnak, a Desiré Akadémián például neves rendezőkkel találkozhat a közönség, emellett prezentációk, könyvbemutató és workshop is várja az érdeklődőket.

Az előadásokon a fordítást idén is biztosítják, ahogyan a kedvezményes bérlet is. A jegyek egyébként 300–500 dináros áron kaphatók, november 7-től árusítják, de a jegyfoglalás már most lehetséges.

Az idei rendezvényt Szabadka város, a művelődési minisztérium, a tartományi kulturális titkárság és az NKA támogatta.