2024. augusztus 17., szombat

A tehetségekről a tehetségekért

A tehetséges tanulókkal való munka módszertana a témája a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar tegnap kezdődött 5. nemzetközi konferenciájának. Ahogyan azt dr. Takács Márta, az intézmény megbízott dékánja megnyitóbeszédében elmondta, nagy felelősség a tehetségek felfedezése és a velük való foglalkozás, ezért is kell kiemelten beszélni erről, és amellett, hogy a hallgatók a karon a tantárgyak körében is találkoznak ezzel a témával, fontos ilyen tudományos tanácskozások során elhangzó előadásokkal is segíteni a hallgatók, azaz a jövendő pedagógusok munkáját, hiszen a tehetségazonosításban és -gondozásban nagy szerepük lesz.

– A gyakorló pedagógusok meglehetősen keveset tudnak a tehetségfelismerés és tehetséggondozás elméletéről és gyakorlatáról, gyakran inkább intuitív módon cselekszenek, és mi megpróbáljuk ezekkel az előadásokkal módszertanilag megerősíteni mindezt – hallottuk a megbízott dékántól.

A nemzetközi konferenciára Szerbiából, Magyarországról, Szlovéniából, Horvátországból, Bosznia-Hercegovinából, Szlovákiából, Romániából, Ukrajnából érkeztek a vendégek, hogy péntek estig saját tapasztalataikról, tudományos munkájukról szóljanak, és megismerkedjenek kollégáik eredményeivel, meglátásaival is.