2024. augusztus 17., szombat

Aladdin-fantázia, Manók tánca...

Olasz, magyarországi és hazai zongoristák ujjai táncoltak a szabadkai zongorákon

A hétvégén először a szabadkai városháza dísztermében, majd két napig a Zeneiskola termeiben szólaltak meg a zongorák az olaszországi Sara Dimattia, Giuseppe Gullotta, Giudo Cellini és Angelo Fina, a magyarországi Ludmány János és Tóth Fruzsina, valamint a szabadkai Görög Enikő és Görög Noémi zongoraművészek ujjai alatt. A Liszt-évre való tekintettel, a neves zeneszerző művei is felhangzottak, mint például a Manók tánca, de Chopin-, Scarlatti- és Bizet-kompozíciót is hallhattunk, sőt még az Aladdin című rajzfilm zenéjét is. A sikeres koncertsorozatról Görög Noémivel, a koncertet szervező Electe szervezet tagjával beszélgettünk.

– Tulajdonképpen 2008-ban kezdődött ez a program. Az olaszországi Colle Ionci művelődési egyesület ötlete nyomán fiatal külföldi zongoristák léptek fel Rómában. Szerbiát választották, és a Forty Fingers elnevezésű programhoz négy zongoristát hívtak meg Szerbiából, köztük engem is. A program Rómában és utána Belgrádban is megvalósult. Az idén az olaszok felvették velem a kapcsolatot, hogy mivel Liszt-év van, magyarokkal szeretnék ezt a programot ismét megvalósítani, tehát négy magyar zongoristával, és ezúttal Róma és Budapest legyen a reláció. Mondtam, hogy persze szívesen segítek, de legyen hangverseny Szabadkán is. Ez az ötlet tetszett is nekik, és azt kérték, hogy akkor a húgommal játsszunk mi is csapatban, hiszen ez még érdekesebbé teszi ezt a programot, hogy nemcsak magyarországi, hanem határon túli magyarok is fellépnek – mesélte Noémi, akitől megtudtuk, hogy szabadkai fellépés után a szegediek és a budapestiek is élvezhették a koncertet.

A két szabadkai zongoraművész, Enikő és Noémi előadásában az est egyik különleges csemegéjét élvezhettük, a népes közönség arcára mosolyt csaltak az ismert dallamok, amikor felhangzott az Aladdin zenéje.

– Az öt dalt Milica Ilić zongorista írta nekünk át zongorára, és belecsempészett egy Balašević-dalrészletet is, hogy ezzel is hangsúlyozva legyen, hogy ezt a 12 perces, egyáltalán nem könnyen játszható kompozíciót nekünk írták.