2024. július 17., szerda

,,Jó előadásokat hozunk el a fesztiválra''

November 26-ától Min Tanaka, Nagy József, Pintér Béla és Bodó Viktor társulata, újvidéki–prishtinai–belgrádi együttműködésben készült produkció a Desirén

A szabadkai Desiré színházi fesztivál legtárgyilagosabb meghatározása: nemzetközi/regionális kortárs színházi fesztivál. Ha Urbán András t, a fesztivált szervező Kosztolányi Dezső Színház igazgatóját kérdezzük e rendezvény legfőbb ismérvéről, számára az az elsődleges, hogy a szabadkai/vajdasági közönségnek jó színházi előadásokat hozzanak el. Mint hangsúlyozza, a Desiré nem definiálható alternatív vagy kísérleti színházi fesztiválként, sokkal pontosabb megfogalmazás az, hogy a meghívásra kerülő produkciók kiválasztásakor kizárólag művészi szempontok játszanak szerepet, csakis a színvonal számít. Jó előadásokat akarnak megmutatni annak a közönségnek, amelynek fontos ez a fesztivál. S mind tömegesebb ez a publikum.

Nemcsak szabadkaiak szeretik, igénylik ezt a rendezvényt, hanem más városokból is eljönnek előadást nézni, találkozni a produkciók alkotóival/közreműködőivel. Természetesen a különböző országokból érkezett társulatok tagjai számára is találkozóhely a fesztivál, és mint Urbán András fogalmaz: talán még fontosabb az, hogy a közönségnek alkalma van a Desiré Akadémián vagy az előadás után a Bash-házban találkozni a színészekkel, rendezőkkel.

– Valaki azt kérdezte tőlem, arra törekszünk-e, hogy minden igényt kielégítő fesztivált hozzunk létre. Eszünk ágában sincs. Mi azok igényét kívánjuk kielégíteni, akik a színházi élményen keresztül (is) szeretik szélesíteni a látókörüket, szeretnek gondolkodni a világról, az életünkről, mindarról, ami körülvesz bennünket – szögezi le Urbán András. Kérdésünkre, hogy az e hó 26-án kezdődő fesztivál programjából mire a legbüszkébb, a következőket válaszolja:

– Örülünk, hogy itt lesz két világhírű táncos/koreográfus: Min Tanaka és Nagy József. S itt lesz a magyar színházi élet külföldön leginkább keresett független színházas rendezője Pintér Béla és Bodó Viktor. A közép-kelet-európai fizikai színház reprezentáns képviselője, a cseh Teatr Novogo Fronta is vendégünk lesz, de említhetném az orosz Akhe Mérnöki Színházat is. Összesen 15 előadás szerepel a fesztiválon. Mindet végignézni nem kis erőfeszítést igényel, de nagyon izgalmas kaland. Remek dolog bepillantást nyerni, hogy másutt hogyan gondolkodnak a művészetről, a világról. Nyilvánvalóan mindenki számára lesznek olyan előadások, amelyek jobban, és olyanok, amelyek kevésbé fognak tetszeni, de ez természetes dolog – hallottuk Urbán Andrástól.

Olyan különlegesnek ígérkező produkciókat is kínál ez a fesztivál, mint a Patriotic Hypermarket című újvidéki-prishtinai-belgrádi kooprodukcióban készült előadás, amelyben koszovói albán és szerb, szerbiai szerb színészek játszanak, a rendezője pedig a boszniai Dino Mustafić. A jelen koszovói helyzetet közelíti meg nagyon emberi, nagyon intim aspektusból, tehát nem a napi politika szintjén. Belgrádban nemrégiben mutatták be, nagy sikert aratott a közönség azon rétege körében, amely mindenekelőtt el tudja fogadni azt, hogy albánul is beszélnek a színpadon. Megemlíthetnénk azt is, hogy Pintér Béla Társulata Kaisers TV, Ungarn című előadásának egy hónapja volt a bemutatója, s ez az első fesztivál, amelyen szerepel. A horvátországi Árnyékvetők az idén két előadással szerepel, ez, amit elhoznak egy nagyobb, összefüggő előadássorozatnak a része, egyik előadást csak nők játsszák, és csak nőknek, a másikat csak férfiak, és csak férfiak nézhetik.

Egy ilyen fesztivál rengeteg előkészületet igényel, hisz egy ilyen rendezvényre nem az utolsó pillanatban szokták meghívni a társulatokat. Mint Urbán András megjegyezte, nekik is van meghívásuk olyan fesztiválra, amelyet másfél év múlva tartanak majd meg. A Desiré fesztivál szervezőgárdája rengeteget dolgozik azért, hogy ilyen zökkenőmentes legyen a fesztivál lebonyolítása, ám az anyagi bizonytalanság komoly gondot okoz, mert nem tudják időben, hogy mekkora összeg áll rendelkezésre a fesztivál megrendezésére.

– A Desiré fesztivál – mint a visszajelzésekből kiderül – nemzetközi színházi körökben mind ismertebbé és elismertebbé válik , ezért nem mellékes dolog az, hogy első évben a városi költségvetésből 6, tavaly 5, idén pedig 3 millió dinárt ítéltek meg a fesztiválnak. Sikerült kiharcolni, hogy mégis 4 milliót különítsenek el a városi büdzséből e célra. A fesztivál pénzeléséhez hozzájárul a köztársasági művelődési minisztérium, a tartományi művelődési titkárság és a magyar Nemzeti Kulturális Alap is. Ám mivel a szabadkai önkormányzat mind kevesebb pénzt ad, csak kipótolják a hiányt, nem pedig fejlődünk. Nem egy több tízmillió dináros fesztiválnál csökkentették tetemesen a költségvetést, hanem egy kis költségvetésű fesztivál esetében, mert ez utóbbi esetében ha megfelezik, akkor megfosztják a lehetőségtől, hogy megtartsák. Persze, mi nem mondtunk le a megrendezéséről, az idei fesztivál sem lett kisebb, sem kevésbé színvonalas, s folytatjuk ezt a pozitív, felfelé menő tendenciát, tehát az idei fesztivál még érdekesebbnek ígérkezik, mint az előző.

Minden bővebb információ a november 26-a és december 2-a között megrendezésre kerülő fesztiválról: www.desirefestival.eu.