2024. július 17., szerda

Ki dönt a kis létszámú osztályok nyitásáról?

Ez nem derül ki egyértelműen az általános iskolai törvény tervezetének 12-es szakaszából

Az általános iskolai oktatásról-nevelésről szóló törvény tervezetéről három városban – Belgrádban, Újvidéken és Nišben – rendeztek vitát. A hangsúlyt mindenütt leginkább annak az újdonságnak a megvitatására helyezték, hogy indokolt esetben valaki magántanuló is lehet majd. Tehát, ha ezt a megoldást a parlament is elfogadja, lesznek olyan diákok, akik csak vizsgázni járnak be az iskolába.

Gondolom, a nemzeti kisebbségek tagjait mégis leginkább az foglalkoztatja, hogy hány diákkal nyílhat majd önálló osztály. A törvénytervezet 12-es szakaszában egyebek között a következő olvasható: A nemzeti kisebbségek tagjai számára megszervezik az adott kisebbség nyelvén az oktatást, ha az első osztályba való iratkozáskor legkevesebb 15 diák e mellett dönt. Tizenötnél kevesebb első osztályba iratkozott diák számára is megszervezhető az adott kisebbség nyelvén az oktatás, mégpedig az illetékes minisztérium jóváhagyásával.

S a szerző azt is jelzi, ezt az intézményt a további szövegben minisztériumként emlegeti. Ennek azért van jelentősége, mert a fentiekből egyértelműen az szűrhető le, hogy többé a tartományi oktatási titkárság nem illetékes, hogy jóváhagyja a 15-nél kisebb létszámú osztályokat. Ám, aki végigrágja magát a tervezet többi szakaszán, a 92-es szakaszában a következőt olvashatja: a 12-es szakasz harmadik bekezdésében található feladatok közül a 15-nél kevesebb diák esetében az oktató-nevelőmunka megszervezését is a tartomány hatáskörébe helyezi át a minisztérium. (Továbbá más törvényszakaszok esetében is átruházza a jogot, például a napközis osztályok megszervezését, az otthoni távtanulói státus jóváhagyását, a külföldi bizonyítványok honosítását illetően.)

Tehát, a 92-es szakasz szerint mégis az illetékes tartományi titkárság dönthet a kis létszámú osztályok megnyitásáról.

Felmerül a kérdés: miért nem szerepel egyértelműen ez a 12-es szakaszban is? Miért választja el a minisztériumi és a tartományi hatáskör megfogalmazását 80 szakasznyi szöveg? Miért nem teszi a tervezet megfogalmazója már a 12-es szakaszban egyértelművé, hogy a vajdasági iskolák kisebbségi osztályai esetén a tartomány ad engedélyt? Miért ez a kétértelmű megfogalmazás?