2024. augusztus 17., szombat

Új kézben a dékáni lant

A szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar napján új megbízott dékán, dr. Takács Márta köszönti a megjelenteket

Pénteken 17 órakor ünnepli működésének ötéves évfordulóját a kar napján a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar. Ezen az eseményen a hagyományoktól eltérően most nem lesz diplomaosztó, új dékán viszont igen. Ugyanis dr. Káich Katalin után, aki öt évet töltött az intézmény élén, idén ősszel új megbízott dékánja lett a karnak dr. Takács Márta személyében.

– Az induláskor nagyon pozitív dolog volt, hogy sokan támogatták a kar létrejöttét, és sok segítséget kaptam, ami lehetővé tette, hogy az elképzeléseimet realizálhassam. Nehéz volt, mert az univerzitáson belül olykor kemény harcokat kellett vívnom, de az mindenképpen pozitív, hogy a többivel egyenlő karnak tekintettek minket – mesélte nekünk dr. Káich Katalin, az intézményt útjára indító eddigi dékán.

– Én három évre vállaltam el a dékáni tevékenységet, amiből végül öt év lett. A negyedik év még belefért, de az ötödik évet már nehezen viseltem, mert erre az időre mást terveztem, ám arról szó sincs, hogy sajnálom a karon töltött éveket. Büszke vagyok rá, hogy az alapokat leraktuk, és eddigi munkám biztosítja az intézmény további fejlődési lehetőségét. Sikerült egy akkreditált intézményt hagyományoznom a kollégákra. Büszke vagyok arra, hogy több mint 10, egykor volt, kiváló hallgatónk lehetőséget kapott arra, hogy a kar dolgozójává váljon. Büszke vagyok arra is, hogy három nyelvű diplomákat oszthatunk ki. És személy szerint annak is örülök, hogy életem egyik legjobb döntései között említhetem, hogy Szabadkára költözhettem, és most itt élek, mert az az életvitel, amit ez a város biztosít számomra, nagyon kompatibilis az én életritmusommal. S most, miután a dékáni lantot letettem, lehetőség nyílik arra, hogy két monográfiát megírjak, egyet a szabadkai tanítóképzés történetéről, ami immár több mint 230 évre vezethető vissza, egyet pedig a Népszínház Magyar Társulatának 1945 és 1985 közötti időszakáról. És továbbra is tanítok majd.

Hogy új irányvonalat vesz-e az új megbízott dékán keze alatt az MTTK, arról dr. Takács Mártát kérdeztük. Elmondta, az intézmény továbbra is az eddig kitaposott utakon jár majd, de ezek mellé új lehetőségeket is keresnek.

– A cél továbbra is az, hogy a magyar nyelvű pedagógusképzésnek otthont, akkreditált képzési formát adjunk. Ez a képzési paletta bővülhet, aminek sok alapfeltétele van. A kart erősíteni kell oktatói, infrastrukturális szempontból is, és figyelembe kell venni a közösség igényeit és szükségleteit is a pedagógusképzés irányába, ezért dolgozunk például a kétszakos tanárképzés lehetőségének a megteremtésén is. Az anyaországi intézményekkel való oktatási, kutatási együttműködés továbbra is fontos, ami elvezethet akár közösen indított szakokhoz, kettős oklevelekhez is. De ezt az utat is ki kell taposni. Továbbra is megmarad a kar szerepe a tudományos és kulturális életben. Kiállítások, rendezvények... Komolyan oda kell figyelnünk a kar működéséhez az anyagiak biztosítására is, így továbbra is nagyon erőteljes pályázati tevékenységet fogunk folytatni, hazai és anyaországi támogatások irányában is. A nemzetközi kapcsolatoknak köszönhetően szeretnénk megpróbálkozni továbbra is uniós pályázatokkal is. Infrastrukturális fejlesztésre is még szükség van, egy tanterem még jó lenne, és eljutottunk oda, hogy a tanárainknak is kellene egy kabinetrendszer. Most közös tanári szobájuk van, de a komoly tudományos, kutatói és pedagógiai munkához kell egy kis intimitás is – hallottuk a megbízott dékántól, aki fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a munka csapatmunkában történik ezután is a dékánhelyettesekkel, dr. Czékus Géza módszertani és tudományos dékánhelyettessel és dr. Josip Ivanović oktatási dékánhelyettessel, s a karnak lesz még egy pénzügyi dékánhelyettese is.