2024. augusztus 17., szombat

Mindig a sárga téglán!

Az egri Harlekin Bábszínház vendége volt a szabadkai Gyermekszínház

– Elférünk?

– Ez nagyobb színpad, mint ami Kecskeméten volt, szóval gondolom, elférünk – hallottam egy beszélgetés foszlányait, miután mintegy ötórányi utazás után megérkeztünk az egri Harlekin Bábszínházba színészestül, jelmezestül, díszletestül. A szabadkai Gyermekszínház színészei beszélgettek, ők nézték meg rögtön megérkezésük után a színpadot. Ezen a színpadon játszotta ugyanis a Gyermekszínházunk az egri gyerekeknek egy nap kétszer is a Péter Ferenc rendezte Óz, a nagy varázsló című zenés előadást, amely a délelőtti és a délutáni közönséget is elvarázsolta. Gondoltam, hogy az előadásról kijövő gyerekek közé vegyülve faggatózom majd, de nem is nagyon kellett kérdezgetnem őket, a zömében nagycsoportos óvodások faggatózás nélkül is ontották a szavakat.

A legtöbbjüknek a Madárijesztő, a Bádogember, az Oroszlán, Totó és a „két ember egy ruhában” tetszett. Elmondták, hogy az óvodában majd lerajzolják őket, és az óvónénivel beszélgetnek majd a szeretetről, a barátságról és a bátorságról is. A gyerekek kellőképpen nem szerették a gonosz Kétarcút és a segítőit, ami azért jó dolog, mert ezeknek a szereplőknek éppen ezt a hatást kell elérniük, és kellőképpen szurkoltak Dorkának és barátainak, mert hiszen az egri gyerekek is tudják, hogy a jónak kell győzedelmeskednie. Amellett, hogy csillogó szemmel, „Mindig a sárga téglán, csakis a sárga kockán” dalocskát énekelve meséltek nekem, a gyerekek bizony őszintén elmondták azt is, ha valami nem tetszett. „Kritikából” azonban csak egy akadt, és ez is mosolyt csalt az előadás készítőinek arcára:

– Tudod, nekem az Oroszlán lett volna a kedvencem, de feltette azt a piros szemüveget. Egy férfi ne hordjon ilyen lányos szemüveget! Ez olyan ciki... És képzeld, még be is kapcsolta, hogy villogjon! – osztotta meg velem a véleményét egy hatéves kisfiú.

Az Óz, a nagy varázslót és benne a Jó tündét (Fridrik Gertrúd), Totót (Gál Elvira), a Bádogembert (Szloboda Budanov Márta), Ózt (Szűcs Hajnalka), a Szárnyakat (Vörös Imelda és Kocsis Endre), Dorkát (Vágó Kriszta), a Kétarcút (Greguss Zalán), a Madárijesztőt (Kálló Béla) és a Gyáva Oroszlánt (Szloboda Tibor) hamarosan a szabadkai gyerekek is láthatják, várhatóan már a Gyermekszínház felújított épületében.