2024. augusztus 17., szombat

Amikor a csúnyát is szeretjük

Elkezdődött a szabadkai Desiré Central Station nemzetközi színházi fesztivál Kelet alcímmel és több mint tíz produkcióval
Izgalmas perceket ígér a péntekig tartó fesztivál (fotó: Molnár Edvárd)

Van egy dobókockám a következő lehetőségekkel:

Egyes: Megnézek egy előadást a szabadkai Desiré színházi fesztiválon. Kettes: Megnézek több előadást a Desiré fesztiválon. Hármas: Megnézem a Desiré fesztivál összes előadását. Négyes: Megnézem a Desiré fesztivál összes előadását, és ellátogatok a Desiré Akadémia valamennyiére. Ötös: Megnézem a Desiré fesztivál összes előadását, ellátogatok a Desiré Akadémia valamennyiére és az előadások utáni fesztiválklubba a Bash-házba, ahol a Jazziré programjai zajlanak. Hatos: Megnézem a Desiré fesztivál összes előadását, ellátogatok a Desiré Akadémia valamennyiére, majd az előadások utáni fesztiválklubba is, és mindehhez kellően nyitott leszek.

Hogy mennyire jó módszer az, hogy döntéseinket egy dobókockához kötjük, azt mindenki döntse el maga! De nem árt megnézni hozzá a magyarországi Szputnyik Hajózási Társaság – Modern Színház- és Viselkedéskutató Intézet – Labor Kockavető című darabját. Hogy hol? Például a szombaton kezdődött szabadkai Desiré színházi fesztiválon láthattuk is. Mit is? Egy pszichiáter emberi lélek sokszínűségét megismerni vágyó kockavetős módszerét. Mert ugye bárki rejthet bárkit. És ez a bárki lehet öngyilkosságra, erőszakra, gyilkolásra vágyó egyén, asztronauta vagy akár fürdőruhában kávét felszolgáló titkárnő is. A fesztivál nyitónapját ez a megnevettető, de el is gondolkodtató előadás zárta, és kettő előzte meg. Láthattuk a kanadai Les Sages Fous társulat felnőtteknek szóló bábjátékát, az Orphan Circus címűt, s benne a legapróbb mozdulatokig tisztán, precízen életre keltett csontszínű bábokat, amelyek már annyira csúnyák voltak, hogy talán éppen ezáltal váltak nagyon is szerethetőkké.

Itt volt velünk két japán táncművész, Min Tanaka és Shio Ishihara is a Duo Dance-szel: a pislákoló gyertya fénye és Lajkó Félix zenéje mellett felvillanó mozdulataikkal. Három előadással kezdtük tehát. A fesztivált pedig éppen harmadszor szervezték meg. Ezúttal a Kelet alcímet viseli, és az előző évekhez hasonlóan most is a sokféleség jellemzi. A programot most is Urbán András, a fesztivált szervező szabadkai Kosztolányi Dezső Színház igazgatója ismertette megnyitóbeszéd gyanánt. Ha utánanézünk az elhangzottaknak, megtudhatjuk, hogy a programban idén is helyet kapott egyebek mellett mozgásszínházi produkció vagy éppen a koncertet a perfonmansszal ötvöző előadás is. A péntekig tartó fesztivál idején ellátogathatunk a Desiré Akadémiára is, neves színházi szakemberekkel találkozhatunk, az előadások után pedig betérhetünk a Bash-házba, és a Jazziré koncertjei közben akár az előadások alkotóival is barátkozhatunk. A további tájékozódáshoz felkereshető a www.desirefestival.eu honlap.

Nos, én hatost dobtam. És önök?