2024. augusztus 17., szombat

És összeállt a kép

Nagybecskerek és Budapest után Szabadkán is bemutatták Várady Imre nagybecskereki ügyvédnek, politikusnak a Forum Könyvkiadó gondozásában megjelent Napló I. című könyvét, amely az 1910-ig terjedő naplófeljegyzéseit tartalmazza.

– Eredetileg ez családtörténet, de valójában több ennél: messziről történelem, közelről élet – mondta Németh Ferenc a Forum Könyvkiadó igazgatója. – A kötet értéke abban áll, hogy olyasvalaki a szerzője, aki fél évszázadon át a vajdasági magyar közélet meghatározó személyisége volt. Elhivatott, kitartó politikus és kiváló jogász volt, szerteágazó közéleti tevékenységet folytatott, s a nagybecskereki magyarság művelődési életének fellendítésén is fáradozott.

Az esten jelen volt a szerző unokája, dr. Várady Tibor akadémikus, egyetemi tanár, aki arról beszélt: tudta, hogy nagyapja naplót vezet, sokszor látta, ahogyan írta a szobájában. Mint mondta, számára azért van különös jelentősége ennek a kötetnek, mert sok dolgot ugyan részleteiben ismert, de most végre összeállt a kép.