2024. augusztus 17., szombat

Hogy kerül a filmtekercs a mosógépbe?

Szegedi kiállításon ifj. Novák Mihály szabadkai lomográfus képei

Januárig látható a szegedi Reök kávézóban ifj. Novák Mihály szabadkai lomográfus fotókiállítása. Megtörténhet, hogy aki ellátogat ide megtekinteni a képeket, meghökken, mert ezek a fotók a szemlélőben a sikerületlenség látszatát kelthetik. Holott szó sincs erről. A lomográfiának éppen az a lényege, hogy nincs rosszul sikerült fotó, mert a fényképen felfedezhető hibák tulajdonképpen nem is hibák, hanem a képek sajátos jegyei, szerves részei: sötét szélek, elmosódott alakok, zajos, szemcsés, szürreális képek élénk színekkel. Hogy mi is valójában ez a módszer, arról maga a fotós, ifj. Novák Mihály mesélt nekünk.

– A földfelszín változásának dokumentálása fotók millióin keresztül – ez a lomográfia definíciója. A mozgalom központja Bécsben van, de nagyon sok lomográfus él például Spanyolországban, Németországban, Nagy-Britanniában és keleten is. Filmre fényképezünk, azaz nem digitális fényképezőgépekkel dolgozunk. Ajánlatos régi orosz gépeket használni – mondta Novák, akitől azt is megtudjuk, hogy a fényképeket nem munkálják meg, nem használnak Photoshopot, és az apróbb hibák sem zavarják őket. Mindez afféle „ahogy esik, úgy puffan” elven működik. A lomográfus (Fotó: Veréb Simon)

– A lényeg a kísérletezésben van, és hogy a filmtekerccsel szinte bármit meg lehet tenni: én már festettem, karcoltam, főztem is ki filmet, sőt lézerrel is megvilágítottam. Mosógépből is került már ki filmtekercs, és vegyszert, például vasoldatot is használtam. Azután az így kezelt filmre fényképezek. A kezeléstől pedig előjönnek a vad, élénk színek. A másik módszer az egymásra fényképezés, amikor egy kockára több kép kerül, így egy fotón tulajdonképpen több fénykép lesz. És véletlenszerű, hogy mire milyen kép kerül. Tulajdonképpen az összemontázsolt képek látszatát keltik. Évek óta kísérleteztek a filmtekercsekkel, de azt, hogy mi is a lomográfia, csak 2008-ban tudtam meg egy bácskossuthfalvi művésztelepen. Szóval úgy voltam lomográfus, hogy nem is tudtam róla.

Nyugaton a lomoképeknek nagyobb ismertsége van, mint felénk. Ahogy beszélgetőtársam is mondta, illusztrációként is használják őket, Spanyolországban például egy idegenforgalmi kalauzba is bekerültek ilyen fotók. Nálunk ilyesmire nincs példa. Egyelőre. Ám még ez is bekövetkezhet, talán akkor, ha megvalósul a lomográfia jelmondata: „Az analóg a jövő”.