2024. július 17., szerda

A gyerekeket ez megilleti

Megnyílt a szabadkai Gyerekszínház új, korszerűen felszerelt színházterme

(Molnár Edvárd)

Végre befejeződött a szabadkai Gyermekszínház rekonstrukciója, korszerű technikával felszerelt színpad és 187 új, kényelmes ülőhely várja a jövőben a kicsinyeket és szüleiket. A munkálatok még 2006-ban megkezdődtek. A felújítás mintegy 70 millió dinárba került.

A megújult színházterem ünnepélyes megnyitóján Radoslav Petković, a tartományi művelődési titkár helyettese azt emelte ki, hogy több nyelv és kultúra van jelen e teátrumban: eddig is szerb, magyar és horvát nyelvű előadásokat láthattak itt a legkisebbek, sőt a megnyitón német nyelvű dal is felcsendült.

Saša Vučinić, Szabadka polgármestere azt emelte ki, hogy a Nemzeti Beruházási Terv, a Tartományi Nagyberuházási Alap által folyósított pénz mellett a környezetvédelmi és területrendezési minisztérium építkezéseknek segítséget nyújtó programja révén is sikerült anyagi eszközökhöz jutni a rekonstrukció befejezéséhez. Mint mondta, a színházlátogató gyerekek megérdemelnének egy szebb előteret és egy játszóházat is az épületben. Azt is kiemelte, a következő feladat amire összpontosítanak, a Népszínház épületének a befejezése lesz.

Oliver Dulić környezetvédelmi és területrendezési miniszter arról szólt, Szerbia- és Vajdaság-szerte több félbehagyott építkezés van, a Gyermekszínház tervezett rekonstrukciójának elvégzése is bizonyítja, hogy Szabadka egy másik úton indult el. A Népszínház épületének befejezése nemcsak a város, a tartomány és a köztársaság számára lesz kihívás, hanem Európa számára is. A szabadkaiak kulturális igényei nagyok, de nem akkorák, mint amekkora a színház épülete az elsődleges tervekben volt. Ám most nem ezzel kell foglalkozni, hanem azzal, hogy együttes erővel befejezzék a színházépítést. Az összefogás elengedhetetlen, mint a Gyermekszínház esetében is. A gyerekek megérdemlik a korszerű gyermekszínházat, mint ahogyan a biztonságos utcákat, a színvonalas oktatást, azt, hogy szüleiknek munkahelyük legyen. Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az Európa többi részén élő gyerekekhez hasonló körülményeket teremtsünk számukra, mondta a miniszter.

Az első bemutatót is megtartották szombat este a felújított színpadon, az Óz, a nagy varázsló című előadást láthatta a közönség, Péter Ferenc rendezésében, amellyel Egerben és Kecskeméten vendégszerepelt nemrégiben a társulat (mindkét vendégjáték a magyar Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatásával valósult meg).