2024. július 17., szerda

Eddig csak két telefonhívás

A szabadkai Lányi Ernő IME még mindig a lakbérgondjuk megoldására vár

Mint már egy hete hírül adtuk, a szabadkai Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesületben a múlt hét elején végrehajtók jártak, és a város tulajdonában levő székházuk bérleti díjának hátraléka fejében lefoglaltak 20 széket. Az elárverezésükre január 12-én kerül sor. Tartós megoldásra van szükség – nyilatkozta akkor dr. Szöllősy Vágó László , az IME művészeti vezetője –, mert ha a következő lakbért sem tudják kiegyenlíteni – s hogyan is tudnák, hisz a tagdíjakon kívül nincs erre a célra fordítható jövedelmük – , akkor fennáll a veszély, hogy lassan dobra kerül az egész berendezés.

A tényekhez tartozik az is, hogy amikor a Lányi Ernő IME két éve bérbe kapta a József Attila utca 32-es szám alatti romos, használhatatlan épületet, akkor 2,5 millió dináros alapítványi támogatásból felújították. Most az éves – kedvezményes – lakbérük 142 ezer dinár. Idén mindössze 50 ezer dináros támogatást kaptak az önkormányzattól, amelyet azonnal befizettek a lakbérre, de ez természetesen csak egy kis részét fedezte a lakbér-hátralékuknak. A polgármestert levélben tájékoztatták az előállt helyzetről, s kérték, mentsék fel őket a lakbérfizetés kötelezettsége alól.

Múlt heti írásunk megjelenése óta mindössze annyi az új fejlemény, hogy még aznap a Lányi vezetését az önkormányzatból telefonon azzal igyekeztek megnyugtatni: a lefoglalási procedúrára azért van szükség, mert ez is kell ahhoz, hogy le tudják írni a követelést mint behajthatatlant. Szerdán a polgármester irodájából keresték telefonon dr. Miklenovics Tibort, az IME elnökét, aki épp nem volt elérhető, de a polgármester elfoglaltsága miatt azóta még nem került sor a beszélgetésre.

Mint hallottuk, két éve Maglai Jenő, a VMSZ szabadkai szervezetének elnöke, a városi képviselő-testület tagja sokat segített, hogy a székházat bérbe tudja venni az iparos művelődési egyesület.

– Természetes, hogy méltányosságra van szükség a Lányi Ernő IME részére, hisz komoly alapítványi támogatással rendbe tették az épületet, rendszeresen fizetik a villany-, víz és egyéb számlákat, s nem mellékes az sem, hogy nem profitot termelő cégről van szó – szögezte le Maglai Jenő minapi beszélgetésünkkor. – Tudom, hogy levéllel fordultak a polgármesterhez, akinek a részéről eddig még nem nagyon látom a hajlandóságot, hogy a Lányi Ernő IME-vel szemben méltányosságot gyakoroljon. Remélem, hogy nyitott lesz ebben az ügyben, amire már volt példa más nonprofit szervezetek esetében. A polgármester ilyen esetekben dönthet saját hatáskörében is, nem is kell az üzlethelyiségeket odaítélő bizottság határozatára várnia. Tudomásom szerint sajnos még nem történt intézkedés a részéről. Véleményem szerint méltánytalan, hogy a város mindössze 50 ezer dináros támogatást adott ennek a jól működő egyesületnek. Véleményem szerint éves szinten 120–150 ezer dináros juttatás is megilletne az olyan művelődési egyesületet, mint például a Lányi Ernő.

Saša Vučinić polgármestert sajnos az elmúlt napokban nem sikerült megszólaltatnunk a témával kapcsolatban.