2024. augusztus 17., szombat

Egymást vizsgálva

Három előadást készít közösen a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház és a szegedi MASZK Egyesület a Magyarország–Szerbia IPA Határon

Szabadkát és környékét, Bácskát, valamint Szeged és környékét, Csongrád megyét vizsgálja majd a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház csapata, akikhez csatlakozik két szegedi színész és három színész a szabadkai Népszínház szerb társulatából. Ők alkotják majd azt a két csoportot, akik két előadást hoznak létre egy alapos kutatómunka után. Az adatgyűjtés különböző módszereivel élve – megfigyelés, saját élmények feldolgozása, interjúk készítése stb. – arra keresnek választ, hogy hogyan élünk ezekben a térségekben, és mit gondolunk a határ túloldalán élőkről. A Pass-Port 1 című előadás a szabadkai régióban, a Pass-Port 2 pedig a szegedi térségben szerzett tapasztalatokból, információkból születik meg, s e két előadásból készül el majd a harmadik, fő előadás. A Pass-Port 1-et 2012 májusában láthatjuk először Szabadkán, majd Szegeden, a Pass-Port 2-t pedig 2012 júliusában Szegeden, utána Szabadkán. A harmadik előadás jövő év szeptemberében kerül a szegedi közönség elé, Szabadkán pedig a novemberi Desiré fesztiválon lesz látható. Mindebből egy dokumentumfilm is készül.

Mindez a Magyarország–Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében valósul meg. E program ugyan nem kulturális tartalmak támogatására jött létre, a két intézménynek azonban sikerült olyan témát találni, ami a pályáztatók számára is fontos volt. Balog József, a MASZK Egyesület elnöke elmondta, itt nem csupán arról van szó, hogy színházi előadások születnek, hanem arról is, hogy ezáltal lehetőség teremtődik a társadalmi tapasztalatok, problémák, helyzetek megértésére, kibeszélésére, feldolgozására színházi térben.

A rendező Urbán András, a KDSZ igazgatója lesz, aki elmondta, az előadások a program lezárta után is repertoáron maradnak, és önálló előadásokként működnek tovább.

A projektum lebonyolítója a Kosztolányi színház, a MASZK Egyesület a koprodukciós partner. A program teljes költségvetése 99 ezer 915 euró, amelyből 69 ezer 740 eurót a Kosztolányi színháznak önrészként kell állnia, és ennek 85 százalékát, azaz a mintegy 69 ezer euróból körülbelül 59 ezer eurót biztosít az IPA program révén az unió.