2024. augusztus 25., vasárnap

A Monarchiában épült vasútállomások nyomában

Véget ért az ÉMPE Épített örökségcímű szakmai tábora Szabadkán

Pénteken zárult az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete által szervezett Épített örökség elnevezésű háromnapos szakmai tábor, amely ezúttal A Monarchiában épült vasútállomások címet viselte. A rendezvény középiskolásokat és egyetemistákat szólított meg, lehetőséget biztosítva számukra, hogy különféle előadásokon és műhelymunkákon keresztül elméleti és gyakorlati ismereteket szerezzenek, fejlesszék rajzképességüket, kreativitásukat. Mindezek mellett a fiatalok a Szabadka –Szeged–Budapest vasútvonal mentén található vasútállomások megtekintése során is hasznos tudásra tehettek szert.

A tábor zárónapján De Negri Márió, a szabadkai Politechnikai Iskola szaktanára elmondta, kiemelten fontosnak tartották, hogy a diákok szakmai szemszögből is megismerjék ezt a területet, hiszen a múltban a szakrális épületek, a városházák és a vasútállomások voltak a legjelentősebb középületek.

– A tanulók a többnapos program során meglátogatták a szegedi vasútállomást és a budapesti Nyugati pályaudvart is, ahol részletesen megismerkedhettek ezeknek az épületeknek a történetével és építészeti jelentőségével. A résztvevők továbbá meghallgathatták egyebek mellett Vas Géza történész Vasutak építése, jelentőségük a századfordulón című előadását, illetve a Vasútállomások építése a Monarchia idején elnevezésű előadást is, amelyet én tartottam. A gyakorlati munkákat Arancsity Dancsa Gyöngyi, a Politechnikai Iskola szaktanára vezette. A diákok ugyanakkor az utazás során fényképeket készítettek a szegedi vasútállomáson és Budapesten is a Nyugati pályaudvarnál, ezekből a zárónapon kiválasztottak egyet, amit kidolgoztak szabadkézi rajz formájában. Ez azért fontos, mert az építészetben a szabadkézi rajz nemcsak műszaki, hanem művészi tevékenység is. Bár a mai világban a számítógépes rajzolás dominál, a tábor lehetőséget adott arra, hogy visszatekintsünk a régebbi technikákhoz. A résztvevők tehát nemcsak a szabadkézi rajz terén fejlődtek, hanem bővítették építészettörténeti ismereteiket is – hallottuk De Negri Máriótól.

Takács Fanni, a Politechnikai Iskola egykori diákja, a tábor egyik résztvevője elmesélte, az esemény első napján elsősorban elméleti ismereteket szereztek, a második nap a gyakorlati részből állt, az utazások során pedig személyesen is megtapasztalhatták a vasúti közlekedést, a harmadik napon a szabadkézi rajzra került sor.

– Számomra rendkívül érdekesek és tanulságosak voltak az előadások, sok új információval gazdagodtam a vasutakról. Szegeden és Budapesten is megannyi érdekességet hallhattunk az építkezés történetéről, amely igazán élményszerűvé tette a programot. Egy biztos: ha legközelebb ugyanezeken a helyszíneken járok, egészen más szemmel fogok tekinteni az épületekre, hiszen most már ismerem a múltjukat is – hangsúlyozta Takács Fanni, hozzátéve, jövőre is szívesen visszatér a táborba.

Ábrahám Krisztián a tanulmányait Budapesten folytatja, építészmérnöki szakon. Azért jelentkezett a szabadkai táborba, hogy kiélje a kreativitását. Mint mondta, nagyon jól érezte magát, számos élményben részesült, így a legközelebbi eseményen is részt fog venni.

Nyitókép: A tábor zárónapján a résztvevők szabadkézi rajzokat készítettek (Dér Dianna felvétele)