2024. október 26., szombat

Életpályák megkoronázása

A községnapi ünnepség keretében átadták a Pro urbe díjakat Magyarkanizsán

A török alóli felszabadulás évfordulója Magyarkanizsa község napja, melynek fő ünnepségét vasárnap tartották az önkormányzat szervezésében. Csütörtök óta folyamatosak a színvonalas programok a városban, ám Pro urbe díjak átadása az egyik legjelentősebb pontja a községnapi rendezvények sorozatának. Vasárnap, október huszadikán a városháza nagytermében tartották meg a díszülést, melynek keretében egy összefoglaló filmet tekinthettek meg a résztvevők, ami az elmúlt egy év fejlesztéseit és jelentős pillanatait foglalta magába. A meghívott vendégek, a politikum és közélet képviselői, illetve a testvérvárosi küldöttségek jelenlétében Fejsztámer Róbert, magyarkanizsai polgármester mondott beszédet, melyből kiemeljük:

– Ünnep van ma, amikor egyrészt visszanézünk és egyenleget készítünk, ahogy azt az előbbi filmben is láthatták, másrészt számba vesszük értékeinket és a jövőbe is tekintünk. Abba a jövőbe, mely nélkülünk nem fog megvalósulni, melyhez mindannyian kellünk. Kellenek hozzá közösségünk szorgalmas, kitartó, határozott, céltudatos, vállakozószellemű és önzetlen tagjai! Mi csak együtt tudjuk előrébb vinni ezt a községet azzal a céllal, hogy gyermekeinknek jobb jövőt teremtsünk!

Magyarkanizsa Község Napja éppen ezért a közösség tagjainak ünnepe!

Megtisztelő, hogy harmadik polgármesteri mandátumom elején, immár kilencedik alkalommal állhatok itt, a község napján Önök előtt. Megtisztelő, hogy ezt abban a díszteremben tehetem, mely a számomra legszebb városházán van, a szülővárosomban! Köszönöm az ismételt bizalmat!

Az előbb látott filmben elhangzott a mondat, hogy a megkezdett úton folytatjuk tovább!

Engedjék meg, hogy ezt egy rendkívüli bejelentéssel, a sikerünk első hivatalos közlésével igazoljam: Magyarkanizsa község területén az IPA-Interreg Határon Átnyúló Program legutóbbi pályázati kiírásán 11(!) nyertes projektum született! 11 olyan nemzetközi program fog megvalósulni a következő három évben, amelyek hordozója vagy partnere az önkormányzatunk, községünk valamely intézménye, ill. civilszervezeteink. Mert a nemzetközi pályázatok terén szerzett eddigi tapasztalataink, a munkánk gyümölcse beérett: közösségünk aktív szereplői „felnőttek”, segítségünkkel megerősödtek annyira, hogy képesek nemcsak megtervezni, de végrehajtani is az ilyen, csöppet sem egyszerű projekteket. Sőt, az elmúlt pályázati körök azt bizonyítják, hogy a nemzetközi ellenőrzés az elszámolásokat is mindig csak dicsérettel illeti. Ezért történhetett meg az a valóban példanélküli eset, hogy a Szociális Védelmi Szolgáltató Központunk megszakítás nélkül immár a harmadik IPA-pályázatát nyeri.

Önkormányzatunkra mindez elsősorban az előfinanszírozás pénzügyi terhét rója: éves költségvetésünk 45%-át kell a nyertes pályázatok elindítására fordítanunk és fedeznünk a kiadásokat mindaddig, míg az Európai Unió nem folyósítja támogatását. Felelős tervezéssel képesek leszünk rá, de szurkoljanak nekünk! – hangzott el többek között az ünnepi beszédben, ami után átadták az idei díjakat.

Pro urbe Érdeméremben részesült Dr. Bimbó Mihály nyugalmazott állatorvos. A méltatásban elhangzott, hogy a becsületes és elhivatott hozzáállás az élet minden területén jellemző dr. Bimbó Mihályra. A magyarkanizsai polgárokért, a közösség egészéért, a hagyományok és a kultúra ápolásáért, valamint a sport támogatása terén kifejtett tevékenységéért érdemes a Pro Urbe Érdemérem nyilvános elismerésre. 2000. óta részt vesz az önkormányzat munkájában. Községi képviselőként kezdte, majd 2005-től a községi képviselő-testület elnöke volt. A 2008-ban alpolgármesterré választották. 2012-ben a választásokon listavezetőként bekerült a községi képviselő-testületbe és annak alelnöke lett. 2014-től két évig magyarkanizsai polgármester volt, majd a mandátuma lejártával 2016-tól 2020-ig képviselő-testületi tagként folytatta munkáját. Szívbéli lokálpatriótaként a helyi közösség munkájából is aktívan kivette részét.

Köszönő oklevélben részesítették Veselinov Ibolya óvodapedagógust, a Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézmény igazgatónőjét, aki mint mondta, életpályájának megkoronázása ez a díj. Munkáját pozitív vezetői attitűd és innovatív beállítottság jellemzi. Vezetői feladatai végzése során igyekszik maximálisan megfelelni, eleget tenni a különböző igényeknek, elvárásoknak, igényes, pontos munkát végez, jó példát mutat. Megbízható, lelkiismeretes, a gyermekek és intézmény érdekeit mindig szem előtt tartja. Sokat tesz a Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézmény fejlődéséért és előrehaladásáért. Kiváló együttműködést ápol más Intézményekkel, valamint az együttműködései nemzetközi szinten is kimagaslóak – olvasta fel Vranić Váradi Lívia a méltatásban.

Cseszkó Károly, táncpedagógus, magyarkanizsai lakos szoros együttműködést alakított ki számos községi intézménnyel, szervezettel, a fiatalok oktatása mellett pedig 1990 óta idősebb generációk számára is szervez táncoktatást, valamint az elmúlt 15 évben számos fiatal párt is felkészített az esküvői, alkalmi táncukra. 40 év távlatából visszatekintve elmondható, hogy a társas táncok alapjait mintegy 6000 fiatalnak tanította meg. Közösségépítő tevékenysége elvitathatatlan – hangzott el a méltatásban, és ő is köszönőlevélre érdemesült.

Radivoj Veselinov, közbiztonsági munkatárs, horgosi lakost is Pro urbe köszönő oklevéllel tünették ki, és ismerték el áldozatos és nélkülözhetetlen munkáját.

Radivoj Veselinov, aki Horgoson csak Rajkoként ismernek, 2015-óta a Menekült és áttelepített személyek biztosi hivatalának közbiztonsággal megbízott munkatársa. Magyarkanizsa, illetve Horgos település a migránsok fő tranzitpontjakén a migrációs útvonal közepén találta magát. Ebben a Magyarkanizsa, de főleg Horgos számára különösen nehéz időszakban Radivoj Veselinov volt és a mai napig az az ember, akire minden polgár számíthatott, aki önzetlenül segített minden embernek, másrészt pedig kollégáival munkafeladatait nagyon szakszerűen látta el, amelyek sokszor nem voltak egyszerűek és biztonságosak. Egyik külön feladatuk volt az iskola és az óvoda, valamint az egészségház és a település központjának folyamatos ellenőrzése – hallhattuk.

A 2024-es Juventus Pro urbe érdemérmet az oromhegyesi Bognár Szabolcs vehette át, aki az Újvidéki Egyetem Természettudományi-matematikai Karának Kémia tanszékén kutatói és oktatói szerepet tölt be, a kémia doktora. Tehetséges és tevékeny fiatalként, a tudomány területén eddig elért eredményeiért és elsősorban azért, mert elhivatottsága miatt a fiatalok példaképe lehet, idén megkapta a fiataloknak járó legnagyobb elismerést.

A folytatásban a Halász-téri megemlékezéssel, Sagmeister Laura kiállításmegnyitójával, és a Cnesában tartott magyar-szerb népzenei műsorral ünnepelték Magyarkanizsa község napját, melyről a keddi lapszámunkban olvashatnak majd bővebben.

Az eseményen készült képgalériát itt tekinthetik meg.

80 éves a Magyar Szó, Magyar Szó Online kiadás

Nyitókép: Magyarkanizsa község idei kitüntetettjei (Gergely Árpád felvétele)