2024. október 20., vasárnap

Könyvek a Száva partján

Vasárnapig tart nyitva a 67. Nemzetközi Könyvvásár Belgrádban

Szombat este A szó szabad szlogennel nyitották meg a 67. Nemzetközi Könyvvásárt Belgrádban. Milena Marković, szerb író, költő a megnyitón versbe foglalva fogalmazta meg gondolatait. Rámutatott, gyermekkora óta jár a könyvvásárra. Itt szerezte meg az istenekről szóló könyvét, de itt jutott hozzá azokhoz a kötetekhez is, amit az ő istenei, példaképei írtak.

A megnyitón a jelenlevőkhöz szólt Miguel Barnet Lanza, kubai író is. Szavai szerint a belgrádi könyvásár ideális hely arra, hogy az írók, a kiadók, a könyvtárosok és mindazok, akik az olvasás népszerűsítésén dolgoznak, találkozzanak.

– Ez az egyik legrégibb ilyen jellegű rendezvény Európában, és az egyik legjelentősebb. Éppen ezért, megtiszteltetés, hogy a kubai delegáció részeként lehetőséget kaptam arra, hogy szólhassak az idei vásár megnyitóján – mondta Lanza.

Az idei, 67. alkalommal megszervezett könyvvásár díszvendége Kuba. A vendégország külön standját a vásár 2. csarnokában Nikola Selaković, kulturális miniszter és Alpidio Alonso Grau, Kuba kulturális minisztere nyitotta meg.

A Nemzetközi Könyvvásár három csarnokában az elkövetkező egy héten keresztül több, mint 400 kiállító állítja ki legújabb kiadványait. A kubai kiállítók mellett számos ország is bemutatkozik: Fehéroroszország, Bosznia-Hercegovina, Görögország, Olaszország, Irán, Kongó, Marokkó, Németország, Románia, Oroszország, Tunézia, Törökország, Ukrajna, Horvátország és Montenegró is. Az olvasás szerelmesei találkozhatnak magyar kiadványokkal is.

80 éves a Magyar Szó, Magyar Szó Online kiadás

Nyitókép: Fotó:Tanjug