2024. október 28., hétfő

A könyvvásár ideális hely a találkozásra

Vasárnapig tart nyitva a 67. Nemzetközi Könyvvásár Belgrádban

Holnap, szerdán az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet mutatkozik be a 67. Nemzetközi Könyvvásáron Belgrádban. Holnap 10 órai kezdettel várja a kiadványai iránt érdeklődőket a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság standján, majd 11 órakor mutatják be legújabb kiadványukat, a Magyar–szerb frazeológiai szótárt, amelynek szerzője dr. Andrić Edit egyetemi tanár.

Szombaton, a nemzetközi könyves seregszemle megnyitóján Milena Marković szerb író, költő a megnyitón versbe foglalva fogalmazta meg gondolatait. Rámutatott, gyermekkora óta jár a könyvvásárra. Itt szerezte meg az istenekről szóló könyvét, de itt jutott hozzá azokhoz a kötetekhez is, amelyeket az ő istenei, ideáljai írtak.

Mint mondta, minden évben ellátogat a vásárra, hogy beszippantsa a Száva illatát, és a könyvektől súlyos csomagjával térjen haza, hogy az újonnan megszerzett kötetek illatával megtelve újabb világba kalandozhasson el.

Marković feltett egy filozófiai kérdést: mi az élet értelme szavak nélkül? Ezt követően arra buzdított mindenkit, hogy látogassanak el a könyvvásár üvegkupolái alá, és olvassanak, ugyanis mint megfogalmazta: szavak nélkül kérdés, hogy emberekké lehetnénk.

A megnyitón a jelenlevőkhöz szólt Miguel Barnet Lanza kubai író is. Szavai szerint a belgrádi könyvvásár ideális hely arra, hogy az írók, a kiadók, a könyvtárosok és mindazok, akik az olvasás népszerűsítésén dolgoznak, találkozzanak.

– Ez az egyik legrégibb ilyen jellegű rendezvény Európában, és az egyik legjelentősebb. Éppen ezért megtiszteltetés, hogy a kubai delegáció részeként lehetőségem nyílt arra, hogy szólhassak az idei vásár megnyitóján – mondta Lanza.

Az idei, 67. alkalommal megszervezett könyvásár díszvendége Kuba. A vendégország külön standját a vásár 2. csarnokában Nikola Selaković kulturális miniszter és Alpidio Alonso Grau, Kuba kulturális minisztere nyitotta meg. A két politikus a két ország hosszú évtizedekre visszatekintő együttműködésére mutatott rá, nemcsak a politika, hanem a művelődés terén is. Kiemelték, szeretnék a kubai irodalmat közelebb hozni a szerbiai olvasókhoz, így az elkövetkező napokban számos kubai alkotó látogat el Belgrádba.

Selaković arra szólította fel kubai kollégáját, hogy vegyenek ők is részt a Szerbia, a kultúra fővárosa projektjükben, illetve csatlakozzanak az EXPO 2027 szerbiai rendezvényeihez.

A Nemzetközi Könyvvásár három csarnokába az elkövetkező héten több mint 400 kiállító érkezik, köztük számos hazai. A kubai kiállítók mellett számos ország is bemutatkozik: Fehéroroszország, Bosznia-Hercegovina, Görögország, Olaszország, Irán, Kongó, Marokkó, Németország, Románia, Oroszország, Tunézia, Törökország, Ukrajna, Horvátország és Montenegró is. Az olvasás szerelmesei találkozhatnak magyar kiadványokkal is.

Mint ahogy az elmúlt években hagyománnyá vált, a szervezők külön hangsúlyt fektetnek a kiállításon a csoportos látogatásokra, így keddre a családoknak készültek külön programokkal, csütörtökön pedig az iskolásokat várják tömegesen.

A Nemzetközi Könyvvásárral párhuzamosan kerül sor az 53. Oktatási Vásárra is. A látogatókat mindennap délelőtt 10 és este 8 óra között várják.

Az egyéni napi belépőjegy 350 dinár, a családi jegy pedig 1000 dinár. Azok, akik mindennap vagy több napon is el szeretnének látogatni a könyvvásárra, egyhetes jegyet is válthatnak, mégpdig 2000 dinárért. A parkolás óránként 200 dinárba kerül.

80 éves a Magyar Szó, Magyar Szó Online kiadás

Nyitókép: Pixabay.com