2024. július 29., hétfő

Portrék és tájképek

Rajzok és festmények címmel nyílt meg Szabadkán az ABC&T szakkör újabb tárlata

Hétfőn este a Szabadegyetemen megnyílt az ABC&T szakkör 22. évzáró tárlata Rajzok és festmények címmel. A kiállítást Slavica Daković méltatta.

– A tárlaton húszan állítottak ki. Amatőrökről van szó, akik különböző területeken dolgoznak, a képzőművészet iránti szeretet azonban összefogja őket. Habár a mai technológia lehetőséget ad arra, hogy különböző felületeken informálódjanak, ez mégsem helyettesíti az élő szót, azokat a hasznos tanácsokat, amikkel Török István szakkörvezető ellátja őket. Aki kíséri az ABC&T munkáját, észreveheti, hogy a tagjai évről évre mennyit fejlődtek, köszönhető ez Török István odaadó, önzetlen munkájának és türelmének. Nem mindegyik elismert képzőművész rendelkezik oktatói hajlammal is, de figyelembe véve azt, hogy Török István keze alatt hányan fejlődtek, ez róla nem mondható el. Sok fiatal vagy idősebb tehetség épp nála húzta meg első ecsetvonásokat – hallottuk Slavica Dakovićtól, aki azt is kiemelte, hogy a tárlaton nagyon jó portrékat és gyönyörű vajdasági tájakat ábrázoló tájképeket is láthatunk.

A tervek szerint a megnyitón Dukai István is részt vett volna, de mivel nem tudott jelen lenni, így a gondolatait Nagy Sándor olvasta fel. A méltatásában azt hangsúlyozta, hogy a szakkör 22 éve a szabadkai Diákotthonban kezdte meg a tevékenységégét és azóta számos helyszínt váltott, eközben pedig több mint kétszázan vettek részt a munkájában.

Az ABC&T szakkör tárlatának a megnyitója (Fotó: Lukács Melinda)

Az ABC&T szakkör tárlatának a megnyitója (Fotó: Lukács Melinda)

Az év folyamán készült alkotásokból Török István válogatott:

– A nyár elején a csoportnak azt a feladatot adtam, hogy próbáljanak meg minél többet rajzolni. Erre külön időt is szántunk, voltak olyan napok, amikor egész nap rajzolgattunk. A tárlaton így a festmények mellett rajzok is helyet kaptak, ezért lett ez a címe. Amire még buzdítottam őket, hogy a nagyobb festményeikből, ragadjanak ki egy-egy részletet, és azt kinagyítva, külön képként ábrázolják. Ez is érdekes kihívás volt. Reméljük, hogy a jövőben szabadabban élhetünk, addig is azt tanácsolom az alkotóknak, hogy ne csak a rosszra gondoljanak, ehelyett inkább minél többet alkossanak – mondta Török István.