2024. augusztus 1., csütörtök

Hatékonyabb kultúrpolitikára van szükség

A szabadkai nyilvános vita témája a kultúráról szóló törvény módosítása és kiegészítése volt

Megkezdődött a kultúráról szóló törvény kiegészítéséről és módosításáról szóló nyilvános vita. Ennek második állomása Szabadka volt. Pénteken az eseményen a művelődési minisztérium tisztségviselői mellett jelen voltak a város kulturális intézményeinek, civil szervezeteinek képviselői.

Radovan Jokić, a művelődési minisztérium kortárs művészetért és a kreatív iparért felelős segédminisztere a sajtónak nyilatkozva kifejtette, a minisztérium célja az volt, hogy országszerte több nyilvános vitát tartson a kulturális törvény módosításával és kiegészítésével kapcsolatban.

– A nyilvános vitákon a kulturális intézmények és a civil szervezetek képviselőivel beszélgetünk. Várjuk az azzal kapcsolatos javaslataikat, hogy milyen változtatásokra van szükség a kultúráról szóló törvényben. Elmondhatják nekünk a véleményüket arról, hogy e törvényben milyen kiegészítésekre van szükség a kulturális szektor és a művelődési minisztérium hatékonyabb működéséhez. Regionális és helyi szinten is meg kell könnyítenünk a kultúrpolitika végrehajtását. A művelődésügyi minisztérium által két évvel ezelőtt kidolgozott törvénytervezet egyik újdonsága a kulturális nemzeti tanács létrehozása volt. Az elmúlt két év során ez a tanács nem működött megfelelően, így ezzel a törvénymódosítással szeretnénk egyértelműen definiálni annak feladatait, célkitűzéseit, illetve összetételét is – nyilatkozta Radovan Jokić.

A nemzeti kulturális tanács tagjait jeles és ismert művészek, illetve szakértők közül választják ki. Emellett a tanácsnak hét olyan tagjai is lesz, amelyeket a szerb kormány és a művelődési minisztérium javaslatai alapján jelölnek ki. A nemzeti kulturális tanácsnak tizenkilenc tagja lesz, és tagságuk öt évre szól. A törvénymódosítás másik fontos pontja azon intézmények szabályozása, amelyek nem tartoznak a művelődési minisztérium hatáskörébe, például a kulturális tevékenységgel foglalkozó alapítványok.

Az oktatási minisztérium képviselői Szabadkán (Fotó: Szalma Brigitta)

Az oktatási minisztérium képviselői Szabadkán (Fotó: Szalma Brigitta)

Emellett a törvénytervezet tartalmazza a kulturális intézmények hivatalos bejegyzésével kapcsolatos változtatásokat is.

Miloš Nikolić, a szabadkai városi tanács művelődési és oktatási ügyekkel megbízott tagja arról szólt, hogy a művelődésügyi minisztérium és a tartományi művelődési titkárság jelentései alapján Szabadka Szerbia azon városai közé tartozik, amelyekben magas szinten hajtják végre a kultúrpolitikát. A nyilvános vita résztvevőitől azt várom, hogy minél konstruktívabb legyen. Fontosnak tartom azt is, hogy a kulturális intézményekben dolgozó munkatársak javaslatokat tegyenek a törvénymódosítással kapcsolatban, illetve osszák meg tapasztalataikat a művelődési minisztérium képviselőivel – hangsúlyozta Miloš Nikolić.

A nyilvános vita következő állomásai Újvidék, Niš és Belgrád lesznek.