2024. szeptember 2., hétfő

Emmy-díjak

A Trónok harca és Az alelnök lettek a legjobb televíziós sorozatok

Az idén is a Trónok harca és Az alelnök című sorozatok kapták a legfontosabb Emmy-díjakat Los Angelesben a helyi idő szerint vasárnap megrendezett díjkiosztó gálán.

A Trónok harca a legjobb drámasorozat, Az alelnök a legjobb vígjátéksorozat kategóriában kapta a televíziós Oscarnak is nevezett díjat. Mindkét széria az HBO gyártásában készült.

Az alelnök női sztárja, Julia Louis-Dreyfus az ötödik Emmy-díját vihette haza a Fehér Házban játszódó szatirikus vígjátékban megformált szerepéért. A színésznő a trófeával a kezében pénteken elhunyt édesapjának ajánlotta a díjat, és elárulta, hogy apja is szerette a sorozatot. Megemlítette még, hogy miközben Az alelnök című sorozat valójában politikai szatírának indult, úgy tűnik közben „ledöntötte a falat a komédia és a politika között”, és a most zajló elnökválasztási kampány nyomán már „inkább nevezhető kijózanító dokumentumfilmnek”.

A Trónok harca idén is tarolt: 23 jelöléséből 12-t váltott díjra, köztük a legjobb drámai rendezés és forgatókönyv kategóriákban. Az újabb díjesővel a sorozat immár rekorderré is vált: indulása óta összesen 38 Emmy-díjjal jutalmazták.

Az HBO az egy hete kiosztott technikai Emmykkel együtt összesen 22 díjat vitt el, a 21st Century Foxhoz tartozó FX kábelcsatorna 18 díjat gyűjtött.

Az FX O. J. Simpson-ügy című tízrészes tévésorozata, amelyet 22 kategóriában jelöltek, 9 díjat nyert el.

A tévézésben erősen átrendeződött a verseny az utóbbi években az online műsorszórók, köztük a Netflix és az Amazon megjelenésével. A Netflix korábban közölte, hogy idén ötmilliárd dollárt fordít a saját tartalom-előállításra, ami több mint a duplája az HBO kétmilliárdos költségvetésének. Az FX a Netflix büdzséjének hatodával gazdálkodik.

A Netflix az idei Emmyn kilenc díjat szerzett meg, az Amazon hat trófeával lett gazdagabb. Jeffrey Tambor, aki a vígjátéksorozatok kategóriájában a legjobb férfi színész díját kapta az Amazon Transparent-szériájáért, az Emmy színpadán a műsorszórót irányító Jeff Bezosnak mondott köszönetet.

A legjobb drámai alakítás díját a férfiak közül Rami Malek, a Mr. Robot címszereplője, a nők közül Tatiana Maslany (Orphan Black) kapta.

A legjobb vígjátéksorozat rendezéséért járó Emmyt Jill Soloway (Transparent) vihette haza.

A Downton Abbey utolsó évadában szereplő Maggie Smith a drámai sorozatok legjobb női mellékszereplőjének járó díját kapta. Az amerikai televíziós akadémia harmadszor jutalmazta játékát ezzel az elismeréssel, az idős brit színésznő azonban szokás szerint nem vett részt a gálán.

A 68. Emmy-díjátadó gálának, amelyet a Los Angeles-i Microsoft Színházban rendeztek meg, ismét Jimmy Kimmel volt a házigazdája. Az este fénypontjai közé tartozott, amikor a műsorvezető segítőivel hétezer mogyoróvajas, dzsemes szendvicset osztott szét, amelyet édesanyja kent meg az éhes közönségnek.