2024. július 28., vasárnap
ikeres volt a szegedi könyvárverés

Félmillió forint Kosztolányi dedikált kötetéért

A hét végén immár huszadszor rendezte meg két szegedi antikvárium – a Dekameron és a Könyvmoly – sikeres könyvárverését az Agórában. A katalógusban szereplő 542 könyvből mindössze 50 nem kelt el. A 10 százalék alatti szám kimagasló egy-egy liciten, ha a könyvek kétharmadát elviszik, az már jónak számít.

Ahogy lapunk is megjósolta, a legnagyobb érdeklődés Kosztolányi Dezső dedikált kötetét övezte. A vártnál jóval magasabb összegért vitték el Kosztolányi Esti Kornéljának első kiadású darabját – amelyet a Nyugat első nemzedékének írója öccsének és sógornőjének dedikált – 40 ezer forintért kiáltották ki, végül 500 ezret fizetett érte egy magángyűjtő. A dedikáció szövege a következő: „Árpi öcsémnek, Teri sógornőmnek Veronka keresztelőjére: Dide, 1933.VI. 4. Ludasi pusztán”.

A másik drágább darab az a térképgyűjtemény volt, amely 1880-ban jelent meg. Hátsek Ignác A magyar szent korona országainak megyei térképei című munkája 18 ezerről indult és 290 ezerért kelt el.

Ezek mellett több kiadvány is megtöbbszörözte árát, népszerűek voltak a 19. századi orvosi könyvek és az útleírások. A hajdani Bihar vármegyéről írt monográfiára licitáltak a legtöbben a helyszínen. Külföldi licitálók is voltak, többen telefonnal a fülükön követték az árverést, és tudósítottak a történésekről.

A könyvaukciónak még egy vajdasági vonatkozása volt: Ladik Katalin Elindultak a kis piros buldózerek című, 1971-ben a Forum által megjelentetett, Sárdy Péternek és Szentiványi Juditnak dedikált verseskötete az 5000 forintos kikiáltási ár után 26 000 forintért kelt el.

A helyszínen azt is megtudtuk, hogy az aukcióra kerülő könyvek egy része a két antikvárium tulajdona, amelyeket hagyatékokból vásároltak meg vagy vitték be hozzájuk. Meg is hirdették aukciójukat, bárki adhat be értékes könyveket, amelyekre nincs szükségük, ráadásul a liciten befolyt összeg nyolcvan százaléka a tulajdonost illeti.