2024. július 28., vasárnap

Átadták a Podolszki-díjakat

Matijevics Anikó írását ítélték a legjobbnak

Szombaton a bácsfeketehegyi kultúrotthonban, a XXII. Podolszki József Irodalmi Emléknap keretén belül kiosztásra kerültek a XXII. Podolszki József publicisztikai pályázat díjai. Az idén a zsűri döntése alapján Matijevics Anikó magyartanárnő érdemelte ki az első díjat, a második helyezett Kállai Göblös Nikoletta, a Pannon RTV munkatársa lett, a harmadik díjat pedig Gazsó Orsolya újságíró vitte haza.

A publicisztikai pályázat díjazottjai (Tóth Péter felvétele)

A publicisztikai pályázat díjazottjai (Tóth Péter felvétele)

Az első helyezett interjú Ricz Dencs Tünde mentálhigiénés szakemberrel készült, és arra a kérdésre próbál választ adni, hogy traumát szenvednek-e azok a vajdaságiak, akiknek hozzátartozói külföldre vándorolnak. A zsűri a díjazott pályaművek mellett megjelenésre javasolta Madár Anikó riportját is. A riport és a nyertes pályaművek a Képes Ifjúságban jelennek majd meg.
Az irodalmi díjkiosztónak számos kísérő rendezvénye volt, az emléknap hagyományosan a bácsfeketehegyi temetőben megemlékezéssel kezdődött.

Az egybegyűltek Podolszki József, dr. Vajda Gábor, dr. Bányai János, Szilády János, Sárközi Ferenc és dr. Juhász Géza sírja előtt rótták le kegyeletüket. A Kultúrotthonban lévő Podolszki-emléktáblát dr. Németh Ferenc koszorúzta meg, majd sor került Szerda Zsófia: Jelek az út mentén című fényképkiállításának megnyitójára. Bemutatásra került Kórizs József: Szilády János lelkész, a feketehegyi prédikátor című könyve is, a szerző Orosz Attila református lelkésszel, a könyv recenzensével beszélgetett a könyvről.

A Kossa János Magyar Nyelvművelő Egyesület és Olvasóklub Keck Zsigmondról (Kossa Jánosról) tartott előadást az emléknap keretében. A publicisztikai pályázat díjkiosztóját követően került sor a Soma színtársulat legújabb darabjának premierjére. A nagyszámú közönség Ralbovszki Csaba rendezésében Niccolo Machiavelli – Háy János: Mandragóra című darabját tekinthette meg.

A XXII. Podolszki József Irodalmi Emléknapról és publicisztikai pályázatról napilapunk keddi számában olvashatnak bővebb beszámolót.