2024. július 17., szerda
Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny

Második és harmadik díj Gyuláról

Február utolsó napján rendezték meg Gyulán az Erkel Ferenc Gimnáziumban az Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny Kárpát-medencei döntőjét, amelyen az anyaországból és a határon túli magyarlakta területekről összesen 112 középiskolás mérte össze tudását négy kategóriában: gimnáziumok, szakközépiskolák, szakiskolák és határon túliak. A gyulai városháza nagytermében nemes vetélkedés részvevőit Görgényi Ernő polgármester, Szőcs Levente, az Erkel Ferenc Gimnázium igazgatója és Nagy János professzor (SZTE Szeged) köszöntötte, itt adták át az Implom József-díjat Wacha Imre (MTA Nyelvtudományi Intézet) főiskolai docensnek és Nagy Margitnak, a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete elnökének.

Amíg a tanulók a teszteket töltötték a tanárok sem unatkoztak, a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó továbbképzést szervezett a számukra. Több szakmai előadás is elhangzott: Wacha Imre Pont, pont, vesszőcske – A kiejtés és a helyesírás címmel, Nagy Margit Kisebbségben magyarul, Vörös Ferenc főiskolai tanár (Nyugat Magyarországi Egyetem) pedig a Családneveink hagyományőrző írásmódja és a nyelvföldrajz címmel tartott előadást.

A szombati eredményhirdetésen minden kategória első hat helyezettje diplomát és könyvajándékot kapott. A külhoniak közül első díjat kapott Heidenhoffer Erhard, a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákja. A második és harmadik helyen vajdasági gimnazista végezett. Szabó Beáta a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumból második díjas (felkészítő tanára Tolnai Varga Piroska). A zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium harmadikos tanulója, Csipak Levente a harmadik díjat érdemelte ki (felkészítő tanára Katona Edit).